Uuddannede passer kriminelle unge

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Trusler og fysiske overgreb har i årevis været hverdag for en gruppe unge på en kommunal døgninstitution på Lolland. Det fortæller en tidligere anbragt og to forhenværende medarbejdere, som nu vælger at stå frem og fortælle om deres oplevelser.

Institutionen, der drives af Næstved Kommune, fungerer som afsoningssted for nogle af landets farligste og mest behandlingskrævende unge kriminelle. Stedet er i flere år blevet drevet uden en eneste uddannet medarbejder. Det skriver metroXpress.

- Det er chokerende og meget ubehageligt, at sådan noget kan foregå. En stor del af de her unge har store psykiske problemer. De er nogle af dem, der har allermest brug for hjælp, og så vælger man de allermindst kvalificerede til at tage sig af dem, siger Kirsten Nissen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund til metroXpress.

Institutionen på Lolland kaldes Projekthuset Løjetvej og fungerer som afsoningssted for mindreårige, der er idømt en såkaldt ungdomssanktion. Efter en kort periode på en lukket institution sendes de hertil for at afsone resten af straffen og langsomt blive sluset tilbage i samfundet. Løjetvej har i dag en butiksslagter, en maskinarbejder og to ufaglærte som eneste ansatte. Indtil for nylig var der desuden ansat en pottemager som daglig leder.

Fraværet af uddannet arbejdskraft har stået på i adskillige år, og ifølge de to tidligere medarbejdere fører det til voldsomme problemer i tilspidsede situationer. De beskriver uafhængigt af hinanden en hverdag præget af trusler og fysiske overgreb.

- I en konfliktsituation bør man jo reagere fredeligt, men i stedet er der en tendens til, at personalet råber og skriger og reagerer aggressivt. Jeg har oplevet situationer, hvor anbragte er blevet truet med vold, og der er brugt fysisk magt langt ud over det rimelige, siger Jimmi Nielsen, der indtil for et år siden var ansat som projektmedarbejder på Løjetvej til metroXpress.

Hans udlægning bekræftes af den tidligere kollega Johnny Alstrup, der ligeledes var ansat på institutionen til kort før årsskiftet. Han blev fyret for samarbejdsvanskeligheder umiddelbart efter at have klaget over situationen på institutionen.