Ubåd sejlede meget tæt på færge ved Lolland

En ubåd sejlede torsdag middag tæt forbi bilfærgen Langeland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ubåd i overfladen sejlede torsdag middag meget tæt på bilfærgen M/F Langeland, der sejler mellem Spodsbjerg på Langeland og Tårs på Lolland.

Det fortæller en af passagererne på færgen, Jacob Rankenberg fra Nysted, der blev noget forundret, da han så en ubåd meget tæt på færgen. Han var med færgen både ud og hjem - og begge veje så han ubåden.

- På vej over synes jeg, at jeg så en ubåd, men jeg tænkte, at det kunne ikke passe. Jeg havde nok bare set for meget i medierne om ubåden i de svenske farvande. Men på vej tilbage så jeg den igen og blev sikker på, at det var en ubåd, siger Jacob Rankenberg til TV ØST.

Jacob Rankenberg har selv en fortid i Forsvaret, og har også selv tidligere sejlet med en ubåd. Han vurderer, at afstanden til ubåden kun var omkring 50 meter, og det endte med, at færgen måtte undvige for ubåden. Færgeselskabet vurderer dog, at ubåden var 700 meter væk, og at det ikke nødvendigt at undvige, da ubåden sejlede agter om færgen.

Forsvaret bekræfter ubåd

Hos Værnsfælles Forsvarskommando bekræfter man torsdag eftermiddag, at der ganske rigtigt var en ubåd på spil ved Langeland tidligere på dagen.

De ønsker ikke at sætte nationalitet på ubåden, men oplyser, at den tilhører en dansk alliancepartner, og opholdt sig lovligt i dansk farvand.

- Vi kender godt til ubåden - og helt generelt kan man sige, at en ubåd, der sejler på overfladen meget sjældent har noget mystisk for. Hvis den havde det, så ville den i stedet sejle skjult, siger Jesper Duevang Rasmussen, der er presseofficer til marinestaben.

Ifølge øjenvidnet Jakob Rankenberg var der tale om en omkring 40 meter lang ubåd. Det er en længde, der svarer til højden på Rundetårn.

Han har selv været hjemme og kigge i sine bøger fra sin soldatertid. Han undrer sig over, at ubåden tilsyneladende blev ved med at sejle til venstre, og konstant åbnede og lukkede lugen. Måske har den været i stykker, spekulerer han.