Tvangsfjernelse bliver dyr for Brønderslev Kommune

Den verserende sag om de otte tvangsfjernede børn fra Lolland bliver dyr for Brønderslev kommune. Det koster omkring 400.000 kroner om året at tvangsfjerne hvert barn. Det løber op i en regning på over tre millioner kroner for Brønderslev Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Af: Louise Houmøller Schjerning

Inden børnene blev tvangsfjernet, boede familien i Ravnsborg Kommune. Allerede på det tidspunkt var der mistanke om, at noget var galt i familien. Det viser papirer fra politiet, som TV2 ØST er kommet i besiddelse af. I følge papirerne vurderer politiet blandt andet, at de forhold som familien boede under, var "uegnet som menneskebolig."

I Ravnsborg Kommune var der i 2005 afsat omkring 14 millioner kroner i forbindelse med sager om
børn og unges forhold. Ravnsborg Kommune ville i dag have siddet tilbage med en regning på over tre millioner kroner, hvis de skulle have tvangsfjernet børnene. Da familien boede i Ravnsborg, havde kommunen igennem længere tid været i kontakt med familien, fordi forholdene i familien var kritiske.

Formand for Børnerådet Lisbeth Zorning Andersen mener, at kommunerne i højere grad handler ud fra økonomiske forhold.

- Det vi hører i nogle kommuner, er, at man i virkeligheden går alt for langt ved at lave foranstaltninger, der er billigere i forhold til at lave en dyr anbringelse, " understreger Lisbeth Zorning Andersen.

Derfor er politikerne nu begyndt at komme med forslag, som kan sikre, at den slags sager i fremtiden kan undgås. Socialordfører for SF, Özlem Cekic, mener ikke, at den nye kommune skal stå tilbage med hele regningen.

- Derfor har vi foreslået fra SF, at der skal være en refusionsordning, så enten de rige kommuner giver til de fattige kommuner, eller at staten går ind og hjælper med nogen af udgifterne.