Tvangsauktioner rammer lavpunkt på sydhavsøerne

Markante fald i antallet af tvangsauktioner på Lolland og Falster. Flere arbejdspladser og en kommunal oprydningsindsats har banet vejen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For første gang i mange år er antallet af tvangsauktioner i både Lolland og Guldborgsund Kommune under 100. Sidste år var der således 84 i Lolland og 72 i Guldborgsund. Det er et fald på henholdsvis 40 og 48 procent sammenlignet med gemmesnittet for de seneste syv år.

quote Faldet i tvangsauktioner skyldes helt generelt, at økonomien i Danmark har det godt

Jørgen Munksgaard Rasmussen, fagekspert, Videnscenteret Bolius

Lolland Kommune har selv taget aktiv part i at skubbe på udviklingen ved at bruge mellem 40 og 50 millioner kroner sammen med midler fra Landsbypuljen på at indkøbe og nedrive huse, der ikke kunne sælges og var endt på tvang.

- Vi har gennem de sidste 7-8 år fjernet næsten 1000 huse på landet. Man holder derved lidt bedre hånden under huspriserne. Når der er færre boliger, øges omsætningen og demed større chancer for salg og undgå tvangsauktion, siger Holger Skou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

Artiklen fortsætter under grafikken

Øget centralisering og finanskrisen har betydet, at der er forsvundet 2000 arbejdspladser fra Lolland. Det var selvsagt med til at presse boligmarkedet, forklarer borgmesteren.

Siden har der været fremgang – heriblandt Vestas med over 500 nye arbejdspladser i Nakskov. Men der er endnu lang vej igen til fordums tid på såvel beskæftigelse som boligmarkedet. Dette skyldes blandt andet, at mange offentlige arbejdspladser ikke er vendt tilbage, påpeger borgmesteren.

- Hvis der kommer en krise, er vi sårbare. På den anden side vil der med byggeriet af Femern-forbindelsen blive skabt 50.000 årsværk på Lolland, siger borgmesteren.

Lolland er stadig den kommune i Danmark, hvor antallet af tvangsauktioner er flest.

Positiv effekt på boligpriserne

Generelt er antallet af tvangsauktioner faldende i hele landet. Sidste år lå således 37,2 procent under perioden 2012-2018.

hus_skal_rives_ned_com.jpg
Læs også
Faldefærdige huse rives ned på stribe - men prisen på nabohuset forbliver den samme
hus_skal_rives_ned_com.jpg
Læs også
Faldefærdige huse rives ned på stribe - men prisen på nabohuset forbliver den samme

- Faldet i tvangsauktioner skyldes helt generelt, at økonomien i Danmark har det godt, arbejdsløsheden er lav, og vi har en lav rente. Det er alt sammen faktorer, der medvirker til, at boligmarkedet har det godt. Og når boligmarkedet har det godt, så vil der ikke være så mange tvangsauktioner, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, fagekspert indenfor boligøkonomi i Videnscenteret Bolius.

Med lavere renter og mulighed for en gunstig refinansiering kombineret med en tendens til stigende huspriser, er der blevet længere ud til kanten og en tvangsauktion.

Han peger på, at det lave antal tvangsauktioner i sig selv giver en positiv effekt på boligpriserne. Et stort antal tvangsauktioner har omvendt en tendens til at presse priserne ned og er i sig selv et symptom på, at boligmarkedet er sygdomsramt.

Huspriser stadig i bund på Lolland

På Lolland er priserne på boliger i dag 40 procent under 2007-priserne. Med andre ord har har den postive udvikling i antallet af tvangsauktioner endnu ikke smittet af på huspriserne her.

Jørgen Munksgaard Rasmussen forklarer, at prisudviklingen på boligmarkedet minder om effekten, når man kaster en sten i vandet og ringene breder sig. Først stiger priserne i de store byområder, og når det bliver for dyrt dér, ser køberne sig om efter billigere boliger i pendlerafstand til de store byområder.

Læs også
Mette Frederiksen chokeret over slum på Lolland: - Det skærer i hjertet
Læs også
Mette Frederiksen chokeret over slum på Lolland: - Det skærer i hjertet

- Men på den anden side må vi ikke glemme, at der stadig er store områder i landet, hvor huspriserne ligger langt under topniveauet i 2007, forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen og tilføjer:

- Og så er der de huse, som er så nedslidte, de ikke kan sælges.

En opgørelse fra Videnscenteret Bolius viser, at i TV2 ØSTs sendeområde er Ringsted den eneste kommune, hvor huspriserne er over 2007-niveau - året, hvor boligmarkedet toppede.

 


Nyhedsoverblik