Trods påbud - SEiMEi har ingen planer om at tilbagekalde håndsprit

Senest onsdag skal SEiMEi tilbagekalde al deres håndsprit. Det blev slået fast fredag. Men det er der, ifølge direktøren, ingen planer om at gøre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den lollandske juicefabrik SEiMEi skal tilbagekalde den håndsprit, de har produceret. Det blev slået fast fredag, da deres anke over miljøstyrelsens beslutning blev afvist. Men ifølge SEiMEis direktør, Allan Feldt, har de ingen planer om at følge det påbud.

quote Det tror jeg ikke, I skal regne med, som det ser ud lige nu

Allan Feldt, direktør i SEiMEi, Nakskov

- Det tror jeg ikke, I skal regne med, som det ser ud lige nu, siger han.

SEiMEi omlagde – som flere andre virksomheder – deres produktion til håndsprit, da der opstod mangel i starten af coronakrisen. De stoppede med at producere håndsprit 17. maj, men efterfølgende har Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion vurderet, at emballagen minder for meget om en fødevare, og at det derfor skal tilbagekaldes.

- Det betyder, at SEiMEi ApS senest den 22. juli 2020 skal udsende et tilbagekaldelsesbrev til virksomhederne og brugere, som har købt WiSH Håndsprit 85%, eller fået det udleveret inden for det sidste år fra dags dato. Derpå har SEiMEi ApS en frist på tre hverdage til at fremsende dokumentation til Miljøstyrelsens  Kemikalieinspektion for, at påbuddet er efterkommet, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse om beslutningen.

TV2 ØST besøgte SeiMei i nakskov, da de fik meddelelsen om, at deres håndsprit skal tilabgekaldes. Se eller gense indslaget her:

 

Håber på en løsning

Allan Feldt er langt fra tilfreds med påbuddet, der kan blive dyrt for virksomheden, som har hjemme i Nakskov. Han fortæller, at Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion kan tilbagekalde håndspritten på SEiMEis regning, hvis ikke de selv gør det samt politianmelde dem.

Ville det så ikke være nemmere bare selv at tilbagekalde det?

- Jo jo, men hvis du har en virksomhed, der læner sig op ad en lukning, så er det jo ligegyldigt. Hvorfor skulle man så bruge penge på det?, siger direktøren.

Selvom beslutning formelt er taget og ikke kan ankes yderligere, så håber Allan Feldt på, at der når at ske noget inden skæringsdagen onsdag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den blå flaske med håndsprit, ligner ifølge Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion SEiMEis vanlige jucieprodukter for meget. Derfor skal det tilbagekaldes.
Den blå flaske med håndsprit, ligner ifølge Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion SEiMEis vanlige jucieprodukter for meget. Derfor skal det tilbagekaldes. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi har jo henvendt os til miljøordførere i Folketinget og bedt dem op at se på sagen. Magnus Heunicke (S) (sundhedsminister, red.) har selv bedt sine folk om at gå ind i sagen, og fødevareministeren har skrevet til os, at de kigger på sagen, og at vi snart får svar, fortæller han.

Opbakning fra flere politikere

Påbuddet har fået flere politikere til at reagere.

Venstres Jacob Jensen vil rejse sagen overfor miljøminister Lea Wermelin (S).

- Det virker det som en enorm overreaktion, da det klart og tydeligt står på flaskerne, hvad de indeholder. Desuden, hvor er situationsfornemmelsen i Miljøstyrelsen og dermed hos Miljøministeren, som ansvarlig for styrelsens ageren? I en situation, hvor virksomheder har kastet alt til side for at hjælpe Danmark i en yderst alvorlig situation, er det så myndighedernes tak for hjælpen, spørger han.

Han mener, at spørgsmålet burde kunne løses med en ekstra synlig label på flaskerne, så chancen for forveksling med almindelig juice ville blive mindre. 

Heller ikke Nye Borgerliges miljøordfører, Peter Seier Christensen, er tilfreds med, at en privat virksomhed skal bøde for at være trådt til i en ekstraordinær situation.

- Jeg vil mene, man bør vise konduite, fordi det er en speciel situation, og enten skal de (Seimei, red.) have lov til at sælge flaskerne eller få en erstatning, hvis de lider et stort tab.  Hvis jeg havde en virksomhed og oplevede, at det var det, der var konsekvensen for at hjælpe, ville jeg da tænke mig meget grundigt om, hvorvidt jeg skulle gøre det igen, lyder det fra ham.

Allan Feldt er glad for den politiske sympati. Og den er, ifølge ham, generel for dem, han snakker med.

- Jeg har jo ikke mødt nogle mennesker, heller ikke hos mine kunder, som ikke synes det er her er vanvittigt, siger SEiMEis direktør.