¨

Toldkontrol blev vedtaget på 10 minutter

Foto: TV ØST

Bommen er løftet for mere toldkontrol ved grænsen efter ny, hurtig behandling i Folketingets Finansudvalg.

 

Den forstærkede toldkontrol ved grænsen er bevilget i Folketingets Finansudvalg. Mødet i udvalget tog kun 10 minutter.

Dermed er bommen løftet for, at der allerede på tirsdag slippes 50 flere toldere løs ved grænseovergange og færgehavne. Til nytår kommer yderligere 48 ekstra toldere til grænserne. Og i 2014 skal nye vejbaneanlæg tages i brug for at indføre en permanent grænsekontrol.

Forslaget om den øgede toldkontrol er mødt med kraftig kritik fra oppositionen, Dansk Industri, EU-Kommissionen og Tyskland.

Oppositionen forsøgte forgæves at bremse forslaget, fordi den er imod de faste anlæg, men ikke imod flere toldere. Socialdemokraterne og SF undlod at stemme i udvalget.

Den forstærkede kontrol ved grænsen er en indrømmelse fra regeringen til Dansk Folkeparti, som til gengæld er gået med til at forringe efterlønnen efter et valg.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, er glad for, at aftalen om toldkontrol endelig er på plads efter at have været til behandling i finansudvalget siden den 12. maj.

- Det er en god aftale, fordi vi får noget mere kontrol ved vores grænser. Det har været efterspurgt af rigtigt mange danskere i meget lang tid, siger han.

Samtidig angriber han oppositionen for ikke at ville give tolderne ordentlige arbejdsforhold.

- Det gælder både i forhold til trafikafviklingen og i forhold til, at de kan have deres computerudstyr og gå i tørvejr, når det er uvejr, og hvor de kan aflevere de konfiskerede varer fra bilerne, siger han.

Da pengene til de kommende anlæg nu er bevilget i finansudvalget, regner Thulesen Dahl også med, at de bliver til noget, selv hvis den nuværende regering taber det valg, som skal komme seneste til november.

- Jeg tror, det bliver ført ud i livet. Ellers skal et flertal aktivt ville noget andet, siger han.

/ritzau/

Sådan bliver tolderne fordelt

Allerede på tirsdag 5. juli vil de første 50 toldere være i arbejde ved de danske grænser. Det oplyser Skat, efter Folketingets Finansudvalg har godkendt grænseaftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Sådan vil de første 50 tolderne blive fordelt:

* 30 skal bemande den dansk/tyske grænse.

* 10 skal bemande færgeterminalerne ved Rødby og Gedser.

* 10 skal bemande Øresundsbroen og Helsingør-færgen.

* Målet med toldkontrollen er ifølge Skat at stoppe "illegal og ulovlig indførsel af blandt andet narkotika, våben og større pengebeløb".

* Ifølge Skat vil der ikke blive tale om systematisk kontrol af alle køretøjer og tog, som passerer grænserne. Kontrollerne vil blive gennemført med mindst mulig gene for trafikken, lyder det fra Skat.

* Grænseaftalen betyder, at der på sigt skal være i alt 98 ekstra toldere ved de danske grænser. Fordelingen af de sidste toldere ventes dog først klar i slutningen af året.

* I begyndelsen af 2012 - når alle tolderne er på plads - begynder Danmark at opføre vejanlæg og bygninger, og tolderne får nye skannere.

* I begyndelsen af 2014 ventes alle bygninger og skannere at være på plads, så grænseaftalen på det tidspunkt vil være endeligt gennemført.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App