To bomber fra Anden Verdenskrig fundet ved Femern-byggeriet

29 meter under Femern Bælts overflade - tæt ved byggeriet af den nye tunnel - har man fundet to bomber. Den ene vejer 60 kilo og skal sprænges væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tunnelarbejderne på den kommende Femern-tunnel gjorde forleden et opsigtsvækkende fund på havbunden, hvor den 18 kilometer lange motorvejs- og jernbanetunnel i fremtiden skal løbe.

For på skærmen til et særligt undervandskamera på havbunden tonede to bomber fra Anden Verdenskrig frem.

quote Dybdebomben kan ikke flyttes, og den skal derfor uskadeliggøres, hvor den ligger

Lars Skjoldan, Forsvarskommandoen

Bomberne er fundet i forbindelse med det forberedende arbejde til den rende, hvor de første tunnelelementer til sænketunnelen skal placeres i år 2024.

Selvom afsøgningen af havbunden er en standardprocedure forud for byggeret, har fundene alligevel vakt opsigt.

- Arbejdet med at etablere tunnelen skal naturligvis gennemføres sikkert. Derfor vil den ueksploderede ammunition blive fjernet af Søværnets Dykkertjeneste, siger Morten Kramer Nielsen, der er kommunikationschef i Femern A/S.

Opdagelsen blev gjort med det specialudrustede fartøj Kamara, hvorfra en ubemandet mini-ubåd afsøger havbunden med kameraer og måleudstyr.

Fartøjet Kamara har til opgave at undersøge havbunden. Herfra inspiceres bunden med en ubemandet mini-ubåd.
Fartøjet Kamara har til opgave at undersøge havbunden. Herfra inspiceres bunden med en ubemandet mini-ubåd. Foto: Femern A/S/PR

- Det er en del af standardarbejdet, når man skal grave i havbunden, at man undersøger, hvad der gemmer sig af ting dernede. Vi skal ikke ramme noget, som eksempelvis kan eksplodere, ligesom der også kan ligge andre genstande. Tidligere har vi fundet arkæologi og gamle cykler dernede, siger Morten Kramer Nielsen til TV2 ØST.

Eksperter kaldt ind

Begge bomber er fundet i dansk farvand ud for Lollands kyst og er henholdsvis en dybdebombe – der har været brugt til at uskadeliggøre ubåde – samt en bombe, der menes at stamme fra et fly.

Dybdebomber brugtes under Anden Verdenskrig i stort antal til at uskadeliggøre undervandsbåde. Her et foto fra det britiske flådefartøj HMS Dianthus, hvor en dybdebombe er ved at blive gjort klar til affyring.
Dybdebomber brugtes under Anden Verdenskrig i stort antal til at uskadeliggøre undervandsbåde. Her et foto fra det britiske flådefartøj HMS Dianthus, hvor en dybdebombe er ved at blive gjort klar til affyring. Foto: Harold William John Tomlin/Public Domain

Begge bomber ligger i det område, hvor arbejdet med at etablere tunnelen begynder, og skal derfor fjernes. For at fjerne bomberne er eksperter fra Søværnets Dykkertjeneste hidkaldt, oplyser Femern A/S.

Det er Søværnet, som forestår valg af metode og tidspunkt for rydningen.

Skal sprænges bort

Fund af den karakter, som entreprenørerne på Femern-byggeriet har gjort, er dog ingen lunde usædvanligt.

Søværnets Dykkertjeneste har tidligere fortalt, at der efter Første Verdenskrig blev dumpet 10.000 miner i de danske have, og efter Anden Verdenskrig blev der smidt 40.000 miner i vandene omkring Danmark.

Derudover er der dumpet ammunition og forskellige granater i søer og have, ligesom der er droppet flybomber i farvandene. Siden har de ligget ueksploderede på bunden.

Dybdebomben ligger på 29 meter vand og kan ikke flyttes, hvorfor eksperter fra Søværnets Dykkertjeneste skal forestå en "uskadeliggørelse" på findestedet.
Dybdebomben ligger på 29 meter vand og kan ikke flyttes, hvorfor eksperter fra Søværnets Dykkertjeneste skal forestå en "uskadeliggørelse" på findestedet. Foto: Femern A/S/PR

Søværnet bekræfter over for TV2 ØST, at der er fundet henholdsvis en flybombe og en dybdebombe på dansk side i farvandet, hvor Femern-forbindelsen skal arbejde.

- Flybomben kan blive flyttet, og det vil den blive, når Forsvaret har mulighed for det, skriver Lars Skjoldan fra Forsvarskommandoen i en mail til TV2 ØST.

- Dybdebomben kan ikke flyttes, og den skal derfor uskadeliggøres, hvor den ligger. Det er en bombe med cirka 60 kilo sprængstof, der ligger på 29 meter vand.

Det er endnu ikke planlagt, hvornår flytning og sprængning skal finde sted, oplyser Forsvarskommandoen.


Nyhedsoverblik