¨

Tag cyklen gratis med ombord på bussen – nyt forsøg skal få flere til at tage offentlig transport

Fra den 15. juli bliver det gratis at have sin cykel med i busser på Lolland og Falster samt på Lollandsbanen. Foto: Movia

Fra på onsdag bliver det gratis at have sin cykel med i busser og lokaltog på Lolland-Falster.

Det skal være lettere for borgere på Lolland og Falster at tage cyklen til og fra arbejde.

Derfor står Region Sjælland, Guldborgsund og Lolland Kommuner sammen med trafikselskabet Movia bag et nyt forsøg, som gør det gratis at tage sin cykel med i både busser og med Lollandsbanen.

Forsøget går i gang den 15. juli og løber i foreløbigt to år, skriver Movia i en pressemeddelelse.

Vi skal gøre det nemt og attraktivt for vores borgere og pendlere at tilvælge bus og tog

Peter Jacobsen (DF), formand, Udvalget for Regional Udvikling

I lokaltogene vil der dog være en periode mellem klokken klokken 6.30 og 8 i hverdagene, hvor det ikke er tilladt at tage cyklen med overhovedet. Det skyldes, at morgenafgangen fra Nakskov Station primært bruges af unge på vej til uddannelse, og derfor prioriterer Movia at sikre plads til dem.

Håbet med det nye tiltag er blandt andet, at nogle af dem, der har lang gåafstand til togstationen eller stoppestedet, vil hoppe på cyklen i stedet for at tage bilen hele vejen til arbejde.

- Nogle vil også have glæde af at benytte bussen om morgenen og tage cyklen hjem om eftermiddagen, så dagens motion pludselig en del af den daglige transport, siger Peter Bring Larsen (Guldborgsundlisten), der er formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune.

FAKTA:

  • Forsøget med at tilbyde fri cykelmedtagning løber i to år fra 15. juli 2020.
  • Der er ingen udgifter for Lolland og Gulborgsund Kommuner eller Region Sjælland ved forsøget. Men de to kommuner og regionen vil gå glip af cykelbilletindtægter. Movia forventer, at det drejer sig om cirka 120.000 kroner i hele forsøgsperioden.  
  • Forsøget evalueres efter to år med en opfølgning af, hvor tilfredse kunderne er med den frie cykelmedtagning, og med at kombinere cyklen med bus og tog. Evalueringen gennemføres af Movia sammen med de to kommuner og Region Sjælland. 

 

Kilde: Movia

Se mere

En del af et større initiativ

Forsøget med gratis cykelbilletter er en del af et initiativ i Region Sjælland, som ser nærmere på, om en koordineret indsats på tværs af økonomi og kommunegrænser kan flytte flere pendlere over i det kollektive transportsystem.

- Vi skal gøre det nemt og attraktivt for vores borgere og pendlere at tilvælge bus og tog fremfor for eksempel den private bil. I Region Sjælland arbejder vi målrettet på at styrke fremtidens kollektive trafik. Her er det afgørende, at vi får afprøvet fleksible løsninger - som for eksempel frit cykelmedtag - for at se, om det giver flere passagerer og højere mobilitet, siger Peter Jacobsen (DF), formand for Region Sjællands Udvalg for Regional Udvikling, i pressemeddelelsen.

Håbet er også, at det kan gøre det nemmere for turister på sydhavsøerne at komme rundt til regionens udflugtsmål.

- Vi ved, at mange kunder faktisk nyder, at de kan overlade ansvaret for kørslen til en professionel chauffør. Og så er det jo også bedre for miljøet og sundere end at sidde bag rattet i bilen. Så vi håber, at vi også vil se nye kunder undervejs i forsøget, siger Camilla Struckmann, kommunikationsdirektør i Movia.

Forsøget med gratis cykelmedtag bliver evalueret løbende.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App