Strejke på Femern-byggeriet ophører

En strejke blandt flere hundrede bygningsarbejdere på Femern-byggeriet er ophørt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden tirsdag har en omfattende og overenskomststridig arbejdsnedlæggelse og en fysisk blokade ramt Femern Link Contractors (FLC), der er hovedentreprenør på Femern-forbindelsen. Men nu er strejken og blokaden ført til ophør. Det oplyser FLC i en pressemeddelelse.

Ifølge selskabet er det sket efter lørdagens møde mellem FLC, fagforbundet 3F og tillidsrepræsentanterne hos virksomheden.

- Vi er nået frem til en løsning, der betyder, at blokaden ophæves, og at arbejdet øjeblikkeligt genoptages. Vi er meget lettede over, at vi er nået dertil, siger Jess Hansen, industrial relations manager hos FLC.

quote Det her forløb har ikke været rart for nogen af parterne

Jess Hansen, FLC

Torsdag var der ikke ret meget, der tydede på, at de stridende parter kunne nå hinanden. Den fysiske blokade af byggepladsen betød, at der ikke kunne blive leveret brændstof til de pumper, der holder vandmasserne væk fra den enorme byggeplads. En situation, der ifølge FLC potentielt kunne føre til omfattende ødelæggelser og tab af milliarddyre produktionsfaciliteter.


Løn skal forhandles igen

Den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse skyldtes, at de polske bygningsarbejdere mener, at de får en løn, der ligger markant under, hvad danske bygningsarbejdere får for tilsvarende arbejde. Derfor krævede de en lønstigning på 25 kroner i timen.

FLC har over for TV2 ØST konsekvent afvist at give medarbejderne den ønskede lønstigning, ligesom de slet ikke anerkender, at de polske medarbejdere skulle være dårligere lønnet end  andre.

Læs også
Konflikten på Femern eskalerer – brændstofmangel skabte fare for oversvømmelse
Læs også
Konflikten på Femern eskalerer – brændstofmangel skabte fare for oversvømmelse

Aftalen indebærer nu, at der skal nedsættes en hurtigtarbejdende gruppe, der skal forhandle en revideret lokal lønaftale, oplyser Jess Hansen. Det er aftalen, at de skal kunne lave en ny aftale inden for 10 kalenderdage - altså senest den 12. juli.

Her ses billeder fra onsdag, hvor medarbejderne fortsatte deres strejke og blokaden af byggepladsen.


Der har været en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, og nu går I som virksomhed med til, at der skal forhandles en ny lønaftale. Kan du frygte, at medarbejderne nu tænker, at det faktisk godt kan betale sig at nedlægge arbejdet i strid med overenskomsten?

- Nej, det tror jeg faktisk ikke, de tænker. Det her forløb har ikke været rart for nogen af parterne. Jeg er overbevist om, at ingen ønsker at gentage det, siger Jess Hansen fra FLC.

Læs også
Femern-strejke fortsætter: - Vi bliver stående, indtil de giver os, hvad vi vil have
Læs også
Femern-strejke fortsætter: - Vi bliver stående, indtil de giver os, hvad vi vil have

Foruden udsigten til en ny, lokal lønaftale har FLC imødekommet medarbejdernes ønske om at få løn hver 14. dag i stedet for månedsvist, ligesom der oprettes et samarbejdsudvalg. Et tilsvarende eksisterer på mange andre danske arbejdspladser, og hensigten er, at ledelsen og repræsentanter for medarbejdere fremadrettet skal kunne tage konflikter i opløbet.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra 3F Lolland.


Nyhedsoverblik