Store sommerhuse kan være på vej til Kramnitze: - Det er helt hen i vejret

Lolland Kommune har sendt et idéoplæg i høring på opførelse af fire store sommerhuse, men projektet møder kritik blandt sommerhusejerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torben Baltsen fra Maribo har haft sommerhus i Kramnitze på Lolland i to år.

I de år har han nydt især roen i området, men nu er han bange for, at freden snart er forbi.

Lolland Kommune har nemlig planer om at opføre fire store sommerhuse i området, og de store størrelsesforhold skaber bekymring i området.

- Det er helt hen i vejret. Fuldstændig. Det har ikke noget med Kramnitze at gøre. Kramnitze har sådan et specielt brand med fred og ro og natur, siger Torben Baltsen.

Kræver lokalplanen ændres

Det er byggefirmaet Skanlux, der har kontaktet Lolland Kommune med henblik på at bygge sommerhusene lige midt i sommerhusområdet.

Skanlux har kontaktet Lolland Kommune med henblik på at bygge sommerhusene her ved siden af købmanden.
Skanlux har kontaktet Lolland Kommune med henblik på at bygge sommerhusene her ved siden af købmanden. Foto: Line Strand - TV2 ØST

For at kunne bygge sommerhusene kræver det, at lokalplanen ændres. Naboerne har i den forbindelse modtaget et høringsbrev fra Lolland Kommune, hvoraf det fremgår, at kommunen vil give tilladelse til, at husene kan blive op imod 285 kvadratmeter hver.

Skanlux har ikke ønsket at stille op til interview, men direktør Henrik Christensen har kommenteret sagen i en mail til TV2 ØST.

- Efterspørgslen i markedet er stor for familier, som ønsker at samle hele familien. Det kræver typisk huse, hvor der er plads til bedsteforældre, børn og børnebørn. Det kræver, at familiesommerhusene bliver 250 til 285 kvadratmeter, hvor hovedparten er fællesrum, aktivitetsrum med mere. Vores familiesommerhuse er 4,8 meter høje, skriver Henrik Christensen.

Læs også
Sommerhusstrid splitter naboer i Rørvig
Læs også
Sommerhusstrid splitter naboer i Rørvig

Ifølge høringsbrevet skal det være muligt at kunne bygge husene op til 8,5 meter høje. I dag må sommerhusene højst være fem meter. Lolland Kommune tilkendegiver dog i en pressemeddelelse, at højden er deres forslag og ikke Skanluxs ønske.

- Det ville passe fint i nærheden af Lalandia

Det er ikke kun Torben Baltsen, der ikke er begejstret for de mulige kommende sommerhuse.

Længere nede ad vejen har Michala Thomassen sommerhus sammen med sin mand. Hun frygter ligesom Torben Baltsen, at der vil komme mere støj.

Michala Thomassen synes, at sommerhusene skal placeres et andet sted.
Michala Thomassen synes, at sommerhusene skal placeres et andet sted. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Jeg tænker, at det bliver sådan nogle huse, hvor der kommer til at være en hel del larm, fordi der er så mange mennesker, der kan være der ad gangen. Det harmonerer slet ikke med de værdier, folk ellers værdsætter Kramnitze for, forklarer Michala Thomassen.

Står det til sommerhusejeren, så bør de store sommerhuse flyttes et andet sted hen.

- Jeg synes, hvis de skulle lave sådan nogle huse, så skulle de lave det i udkanten af et område, og det ville passe fint i nærheden af Lalandia, hvor der i forvejen er rigtig meget gang i den.

Kommunen er begejstret

Hos Lolland Kommune er de optimistiske over for idéen. Kommunen vil lave en ny lokalplan for området, hvor de fire sommerhuse skal bygges. Her vil kommunen give tilladelse til at bygge huse op til 8,5 meters højde og i en størrelsesorden på op til 285 kvadratmeter.

- Vi synes, det hele er en god idé, fordi Lolland Kommune har jo i mange år ikke været i en situation, hvor nogen ville investere i os på den måde, man ser i dag. Hvis vi skal transformere Lolland til at være noget andet end det, det har været, så er det alle, der vil investere i kommunen, det kigger vi på med milde øjne, siger Tine Vinther Clausen (V), der er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget.

Tine Vinther Clausen (V) påpeger, at projektet stadig er i idéfasen.
Tine Vinther Clausen (V) påpeger, at projektet stadig er i idéfasen. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Lolland Kommune og Skanlux er stadig kun i starten af processen, og kommunen har derfor indkaldt til borgermøde den 17. november.

- Vi er jo ikke en gang nået til lokalplanen endnu. Vi er jo kun i idéfasen, og det er der, man siger, det er mandens eller kvindens bedste bud. Nu gør vi sådan her, og så hører vi, hvad siger folk rundt omkring. Så får vi høringssvar ind, og så kigger vi på det igen og siger, hvordan tror vi, det skal gøres.

Tilbage i Kramnitze har Torben Baltsen et klart ønske for fremtiden.

- Jeg håber på, at det der projekt med de fire huse, at det bliver skrottet.