Store forskelle mellem land og by - Flemmings hussalg kan i bedste fald ende i et rundt nul

Bør milliongevinster fra boligsalg i hovedstaden gå til at skabe attraktive landområder i provinsen? Det mener blandt andre SF. Venstre siger nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

2021 var et rigtig godt år for handler med huse i en række af regionens kommuner. Navnlig set fra sælgers perspektiv.

Således var den gennemsnitlige fortjeneste på et hussalg sidste år 909.896 kroner i Holbæk Kommune, mens dette tal for Ringsted og Stevns kommuner var henholdsvis 901.780 og 862.795 kroner.

Det fremgår af en opgørelse, som TV2 ØST har udarbejdet på data fra analysevirksomheden Kaas og Mulvad.

quote Man burde måske bedre kunne sælge sit hus med et overskud – ikke et stort overskud – men sådan man kan komme videre i sit liv og starte et nyt kapitel

Flemming Wæver, Nørreballe

Men der er store forskelle på, hvor stor en gevinst hussælgere her i regionen står tilbage med, når handlen er faldet på plads.

I gennemsnit udløste et ejerskifte af en bolig i Lolland Kommune sidste år en gevinst på 158.157 kroner.

I Nørreballe har Flemming Wæver haft sit hus til salg i tre år og tre måneder. Udbudsprisen på 775.000 kroner er 200.000 kroner under, hvad han gav for huset i 2010.

- Det betyder, jeg kommer ud med et nul – måske et lille minus, fortæller han med henvisning til, at han har afdraget på det lån, han har optaget til huset.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ifølge Flemming Wæver burde der være “lidt mere lighed” på tværs af boligmarkedet.

- Jeg siger ikke, vi skal have samme pris som i København. Men man burde bedre kunne sælge sit hus med et overskud – ikke et stort overskud – men sådan man kan komme videre i sit liv og starte et nyt kapitel.

SF: Beskat store gevinster

Zoomer man ud og sammenligner hele Region Sjælland med Region Hovedstaden, har boligejerne uden for hovedstaden sidste år i snit scoret 880.567 kroner på salget af en bolig, hvor det tal i hovedstaden hedder 2,16 millioner kroner.

quote Det er helt grotesk, at mennesker i København bliver murstensmillionærer, hvor andre på samme tid nærmest ikke kan komme af med deres bolig

Anne Valentina Berthelsen (SF), folketingskandidat

Tallene dækker over salg af villaer og rækkehuse, men ikke ejerlejligheder og sommerhuse.

Ifølge SF's Anne Valentina Berthelsen, der genopstiller til Folketinget, er situationen så grel, at der er brug for politisk handling.

- Vi bliver nødt til at skabe et mere fair boligmarked. Det er helt grotesk, at mennesker i København bliver murstensmillionærer, hvor andre på samme tid nærmest ikke kan komme af med deres bolig, siger hun.

Kaare Dybvad (S) foreslår også at lave en boligbeskatning, som gør, at der ikke er så store udsving.

- Man køber sit hus for at bo i det, og det er et sted, man først og fremmest bor. Ikke et sted man spekulerer i for at tjene penge.

Ifølge SF's Anne Valentina Berthelsen, der genopstiller til Folketinget, er situationen så grel, at der er brug for politisk handling. Hun mener, beskatning af store boliggevinster i København bør bruges til at skabe udvikling i landdistrikterne for at gøre disse områder attraktive for tilflyttere.
Ifølge SF's Anne Valentina Berthelsen, der genopstiller til Folketinget, er situationen så grel, at der er brug for politisk handling. Hun mener, beskatning af store boliggevinster i København bør bruges til at skabe udvikling i landdistrikterne for at gøre disse områder attraktive for tilflyttere. Foto: TV2 ØST

Regeringen indførte med støtte fra blandt andre SF i den forgange regeringsperiode statsgaranti for realkreditlån i en række postnumre, hvor boligpriserne er særligt lave.

20180801-111058-5-1920x1281we
Læs også
Borgere får nej til boliglån på landet - nu vil regeringen hjælpe
20180801-111058-5-1920x1281we
Læs også
Borgere får nej til boliglån på landet - nu vil regeringen hjælpe

Men der skal mere til, lyder det fra SF:

- Vi skal omfordele nogle af de her penge, som skal bruges til at investere i landdistrikterne for at hjælpe til at skabe mere bosætning, gøre lokalsamfundet mere attraktivt og dermed skabe en mere lige balance i mulighederne mellem by og land.

Afviser skat på boliggevinst

Men det er ikke nogen god idé, lyder det fra Nye Borgerliges Githa Nelander, der stiller op i Næstvedkredsen.

quote Hvis man regulerer med skatter, vil det også ramme dem, der sælger med en mindre gevinst

Githa Nelander (NB), folketingskandidat

- Det er udbud og efterspørgsel, der gør det. Jeg vil sige, når man køber bolig, så investerer man, og det kan gå begge veje, siger hun og afviser, at beskatning af eksempelvis gevinsten ved et boligsalg er løsningen:

- Hvis man regulerer med skatter, vil det også ramme dem, der sælger med en mindre gevinst – medmindre man forfordeler. Det vil igen ramme huspriserne, så vores huse falder i værdi. Vi betaler i forvejen meget i ejendomsskat – vi skal ikke regulere mere.

Folketingskandidat Githa Nelander (NB) ser muligheder i, at priserne i København nu får flere familier til at flytte til blandt andet Næstved, men også Lolland.
Folketingskandidat Githa Nelander (NB) ser muligheder i, at priserne i København nu får flere familier til at flytte til blandt andet Næstved, men også Lolland. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Hun mener derimod, at de høje priser i hovedstaden kan blive en fordel for provinsen:

- Priserne i København gør, at folk flytter ud med penge på lommen og vælger at købe hus på Lolland og istandsætte det. På den måde får vi ressourcestærke mennesker til området.

Heller ikke ifølge Venstre skal der beskattes yderligere for at påvirke priserne på boligmarkedet.

quote Lægger vi skat på gevinsten ved salg af boliger, vil det gøre ondt på mange mennesker, som vil få sværere ved at finansiere eksempelvis energiforbedringer

Louise Schack Elholm (V), folketingskandidat

- Først og fremmest synes jeg, det er vigtigt med tryghed for boligejerne i en tid, hvor udgifterne stiger. Det vil være skadeligt med noget, som skubber på en nedadgående spiral, siger Louise Schack Elholm (V), der er partiets skatteordfører. Hun genopstiller til Folketinget i Ringstedkredsen.

- Lægger vi skat på gevinsten ved salg af boliger, vil det gøre ondt på mange mennesker, som vil få sværere ved at finansiere eksempelvis energiforbedringer på boligen. Derfor advarer jeg mod at indføre nye skatter.

Ifølge folketingskandidat Louise Schack Elholm (V) skal der være fokus på at skabe udvikling på blandt andet Lolland, hvilket kan få boligpriserne til at stige: - Men der er ikke noget quickfix, understreger hun og afviser skattestigninger på boligsalg i hovedstaden som en del af den løsning.
Ifølge folketingskandidat Louise Schack Elholm (V) skal der være fokus på at skabe udvikling på blandt andet Lolland, hvilket kan få boligpriserne til at stige: - Men der er ikke noget quickfix, understreger hun og afviser skattestigninger på boligsalg i hovedstaden som en del af den løsning. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Hun mener dog, at den allerede eksisterende beskatning bør indrettes, så den afspejler boligernes egentlige værdi:

- Når det er sagt, er der ulighed på, hvordan beskatningen er i dag. Det skyldes, vi har nogle meget gamle vurderinger – og siden de blev lavet af kommunerne for mere end 15 år siden – har boligmarkedet forandret sig meget. Et af de steder, hvor du betaler for meget i skat for din bolig er på Lolland, siger Louise Schack Elholm og tilføjer:

- Det er derfor, vi har aftalt, at vi skal have nye ejendomsvurderinger, så vi beskatter, hvad boligen rent faktisk er værd. Det vil træde i kraft inden for de kommende år.

2021 var et historisk godt år for boligmarkedet – går man således to år tilbage til 2019, var fortjenesten på solgte boliger i Lolland Kommune i snit 68.802 kroner, imens det samme tal for Holbæk var 651.266 kroner.


Nyhedsoverblik