Store dele af Lolland og Falster var begravet i sne - nu efterlyses vidner til Vinterkrigen

Snestormen betegnes som en hundredårshændelse, og nu efterlyses beretninger og billeder fra Vinterkrigen til en ny bogudgivelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Torsdag den 28. december i 1978 begyndte som en ganske almindelig dag efter jul.

Inden for i stuerne kunne man se, at temperaturen udenfor lå omkring frysepunktet. Det dryssede med regn og en smule slud.

quote Jeg blev hentet med helikopter og fløjet til Næstved

Birgitte Gammeltoft, der i 1979 var højgravid

Men i løbet af få timer friskede det op, og et lavtryksområde nærmede sig. Temperaturen faldt dramatisk, og det begyndte at sne kraftigt i stort set hele landet. Det var kulminationen på den perfekte snestorm.

I adskillige dage sneede det nærmest konstant, og især Sydsjælland og Sydhavsøerne blev begravet i sne. Den værste snestorm i hundrede år og aldrig set siden.

Huse ligger begravet under sneen.
Huse ligger begravet under sneen. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv/Erik Hansen

Stormen fortsatte ind i 1979 og blev i området sidenhen kendt som Vinterkrigen. Det var en hundredårshændelse, som ikke er set lignende hverken før eller siden.

Huse lå begravet, familier var sneet inde, der var strømsvigt, og al udkørsel var livsfarlig.

Samtidig var færgefart, togtrafik og rutebilkørsel brudt sammen, brandvæsnet kunne flere steder ikke komme frem, og militæret blev indsat.

Der graves fri på vejene, så man nogenlunde kan komme frem. Ikke alle biler nåede dog helt frem, som det kan ses på skiltet i højre side af billedet.
Der graves fri på vejene, så man nogenlunde kan komme frem. Ikke alle biler nåede dog helt frem, som det kan ses på skiltet i højre side af billedet. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv/Erik Hansen

Mange forbinder dog ordet Vinterkrigen med den russisk-finske krig i 1939, og nye generationer og tilflyttere på især Lolland og Falster kan have svært ved at forestille sig de konsekvenser, som de store snemængder dengang havde.

- På Nakskov Lokalhistoriske Arkiv får man ofte forespørgsler om Vinterkrigen. Her er snestormen primær dokumenteret i billedarkivet, men de savner nogle personlige beretninger, oplyser bibliotekar ved LollandBibliotekerne, Alfred Gynther Christensen, i en pressemeddelelse.

Toget på Lollandsbanen havde også svært ved at komme frem på grund af sneen.
Toget på Lollandsbanen havde også svært ved at komme frem på grund af sneen. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv/Erik Hansen

Derfor efterlyser bibliotekerne nu beretninger og billeder fra Vinterkrigen på Lolland og Falster til en ny bogudgivelse.

Der findes allerede bøger om den voldsomme snestorm, som lammede landsdelen. 

Men bøgerne er primært med fotografier, der dokumenterer stormen og dens konsekvenser.

Der graves udgange fra huset, så man kan komme ud efter fornødenheder.
Der graves udgange fra huset, så man kan komme ud efter fornødenheder. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv/Erik Hansen

- Mange andre har helt sikkert taget gode billeder, og mange vil kunne fortælle om sjove oplevelser, udfordringer og besværligheder med snemasserne, som alt sammen kunne være spændende at få indsamlet og bevaret for eftertiden, lyder det fra Alfred Gynther Christensen.

Bevarer alle beretninger til eftertiden

De seneste år har LollandBibliotekerne udgivet en række bøger baseret på erindringer.

- Arkivet rettede derfor henvendelse til os og fremlagde deres idé om udgivelse af en bog om Vinterkrigen. 

- Den var vi straks med på, og vi bidrager også gerne til, at arkiverne får Vinterkrigen tilstrækkelig dokumenteret i form af såvel erindringer og fotos samt levende billeder, hvis nogle skulle ligge inde med det, lyder det fra Alfred Gynther Christensen

Huset ligger begravet under sneen.
Huset ligger begravet under sneen. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv/Erik Hansen

Indsamlingen af beretninger fra Vinterkrigen sker i tæt samarbejde med alle de lokalhistoriske arkiver på Lolland og Falster, der både vil bidrage med beretningen, som allerede findes i deres samling, og samtidig hjælpe med, at alle de indsendte beretninger bliver bevaret for eftertiden.

I december 1978 begyndte det at sne, og det blev ved. I kombination med stærk blæst blev især Sydsjælland og Lolland-Falster begravet i sne. TV2 ØST talte i forbindelse med 40-året for Vinterkrigen med flere af de personer, som husker den voldsomme snestorm. Se eller gense indslaget her.

Alle beretninger og originale fotos, som bliver indleveret, overdrages nemlig til de lokalarkiver, som de hører under. 

Det gælder også beretninger og billeder, der eventuelt ikke bliver plads til i bogen, men i alle tilfælde sker det kun med accept fra bidragyderne.

Gravid kvinde hentet i helikopter

En af dem der særligt husker Vinterkrigen, er Birgitte Gammeltoft der i vinteren 1979 var højgravid og skulle føde sit første barn.

- I december måned var jeg rimelig gravid, og der havde vi virkelig meget sne her. Det var så voldsomt, det stod ind. Da hoveddøren en dag havde været åben, var der kommet sne ind ad sprækken. 

Færgefart, togtrafik og rutebilkørsel var under Vinterkrigen brudt sammen, brandvæsnet kunne flere steder ikke komme frem, og militæret blev indsat.
Færgefart, togtrafik og rutebilkørsel var under Vinterkrigen brudt sammen, brandvæsnet kunne flere steder ikke komme frem, og militæret blev indsat. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv/Erik Hansen

- Da min mand skulle prøve at lukke hoveddøren, splintrede glasdøren, og så stod det ind med kulde og sne. Men han var heldigvis en handymand, så han fiksede det, fortalte hun til TV2 ØST i februar 2021.

Det var på det tidspunkt, at Birgitte Gammeltoft fik sine første veer.

- Det var et planlagt kejsersnit, så jeg måtte bare ikke gå i fødsel. Jeg var virkelig nervøs.

- Det var den førstefødte. Vi var helt ude på landet, og der var ingen veje. Sneen var op til tagkanterne, så man kunne ikke bare køre, fortalte hun.

Birgitte Gammeltoft bor i dag i Haslev, og hun husker tydeligt Vinterkrigen.

Netop fordi Birgitte Gammeltofts fødsel skulle foregå ved kejsersnit, skulle hun på hospitalet. 

Derfor blev hun hentet af en pansret mandskabsvogn, men det militære køretøj kørte fast i sneen ved Vordingborg. 

Militæret måtte handle hurtigt og havde ikke tid til at vente på at blive gravet fri.

Flere helikoptere blev indsat til redningsopgaver under Vinterkrigen.
Flere helikoptere blev indsat til redningsopgaver under Vinterkrigen. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv/Erik Hansen

- Så jeg blev hentet med helikopter og fløjet til Næstved, sagde hun og tilføjede.

- Men det gik heldigvis godt.

For på sygehuset i Næstved fik Birgitte Gammeltoft foretaget sit kejsersnit som planlagt.

Nu kan flere af disse historier komme frem, når LollandBibliotekerne indsamler beretninger og billeder fra den voldsomme snestorm. 

Du kan læse mere om, hvordan du kan bidrage til bogen her.


Nyhedsoverblik