Stor pladsmangel på institution for kriminelle udviklingshæmmede: Nu afsætter regionen millioner

Region Sjælland giver over otte millioner kroner til specialinstitutionen Kofoedsminde, der huser kriminelle udviklingshæmmede på Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der har gennem længere tid været pladsmangel på Kofoedsminde, der er en specialinstitution for voksne kriminelle udviklingshæmmede på det sydlige Lolland.

Stedet, som på nuværende tidspunkt har plads til 44 beboere, er forpligtede til at modtage personer fra hele landet, og det skaber store udfordringer for den særlige institution.

quote Vi har en voldsom overbelægning, der gør, at vi bliver nødt til at bruge alle de rum, der kunne være disponible på hele Kofoedsminde

Kay Jokil, forstander på Kofoedsminde

- Vi får flere henvendelser, end vi har plads til, fortæller forstander på Kofoedsminde Kay Jokil og fortsætter:

- Vi har en voldsom overbelægning, der gør, at vi bliver nødt til at bruge alle de rum, der kunne være disponible på hele Kofoedsminde, og det er ikke hensigtsmæssig. De mennesker, som vi modtager, har krav på at få en ordentlig bolig.

Den store pladsmangel betød blandt andet, at Kofoedsminde har været nødt til at leje sig ind på Stevnsfortet, som er en sikret døgninstitution for unge, for at løse problemet og skaffe plads.

Afsætter flere millioner kroner

Men torsdag aften har Region Sjælland, som en del af beslutningen om regionens samlede budget, vedtaget at afsætte knap 8,3 millioner kroner, så man kan løse den kritiske pladsmangel og tilføje flere boliger til Kofoedsminde.

- Det er godt, at man kan blive ved med at udvikle vores tilbud, for det er vigtigt, at de borgere, som har brug for den hjælp og pædagogik, kan være et sted, siger Kirsten Devantier (V), formand for Social- og psykiatriudvalget i Region Sjælland, og tilføjer

- Men det er bare kommet bag på os, at der er kommet sådan en tilgang, som der nu er. 

Hvad er det for nogle udfordringer, som I står med ud over pladsmangel?

- Det kan også være svært at få personale, fordi det er det rette personale, som skal til.

De afsatte midler fra Region Sjælland betyder helt konkret, at Kofoedsminde udvider med 10 boliger, så der i fremtiden vil være 64. Derudover har man ifølge Kirsten Devantier fra regionens side besluttet at iværksætte en større screeningsprogram, så man kan sikre, at det er de rigtige mennesker, som bliver henvist til den lollandske specialinstitution.

En fremtidssikring

Beslutningen om at afsætte de knap 8,3 millioner kroner vækker stor glæde hos forstander Kay Jokil.

- Det er jeg rigtig glad for, fordi vi har brug for, at der bliver lavet nye pladser, siger han. 

Er det nok til at løse jeres problemer?

- Ja, det tror jeg, som situationen ser ud nu. Vi indvier i forvejen en ny afdeling med ti pladser den 1. november. Så jeg tror, at vi er fremtidssikret ved at lave de her tiltag, svarer Kay Jokil.

Forstanderen af Kofoedsminde hilser desuden idéen om at oprettet et særligt screeningsprogram til mennesker, som kan blive henvist til specialinstitutionen.