Stor fyringsrunde i MHI Vestas – bekymrede ansatte kimer 3F på Lolland ned

Nakskovs største arbejdsplads skal fyre 98 af sine medarbejdere, men der er ikke sat navne på nogen endnu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag kom det frem, at MHI Vestas skal fyre 148 medarbejdere på sine tre fabrikker i henholdsvis Nakskov, Lindø og Esbjerg.

quote Det er en rigtig trist dag i dag, hvor vi må sige farvel til vores MHI Vestas familiemedlemmer

Claus Ungstrup, vicedirektør, MHI Vestas

Afdelingen i Nakskov får det største hug – her skal der nemlig afskediges 98 ud af i alt 500 ansatte.

- Det skyldes, at vi har haft en forskydning i nogle af vores projekter, og der er nogle markeder, der ikke har udviklet sig, som vi havde planlagt, siger Claus Ungstrup, vicedirektør i MHI Vestas, til TV2 ØST.

 Nedskæringerne betyder, at MHI Vestas skal skære 10 procent af virksomhedens samlede arbejdsstyrke, og det er noget, der kan mærkes.

- Det er en rigtig trist dag i dag, hvor vi må sige farvel til vores MHI Vestas familiemedlemmer – kolleger som har været her i lang tid og hjulpet os med at vokse. Så det er rigtig svært for os, fortæller Claus Ungstrup.

Ifølge Claus Ungstrup er der ikke sat navne på nogen af de ramte medarbejdere endnu. Det vil ske i forhandlingsudvalg i løbet af de næstkommende dage.  

Telefonen har været rødglødende

Da ingen af de ansatte endnu ved, om det er dem, der står for skud, er mange medarbejdere i Nakskov lige nu meget bekymrede for deres fremtid i MHI Vestas.

quote Jeg har 500 mennesker hængende, og rigtig mange går lige nu og tænker ”Er det mig?”

Steffen Rasmussen, formand, 3F Lolland 

Formanden for 3F på Lolland, Steffen Rasmussen, fortæller til TV2 ØST, at hans telefon har været rødglødende det meste af dagen.

- Jeg har 500 mennesker hængende, og rigtig mange går lige nu og tænker ”Er det mig?”. Derfor handler det om, at virksomheden sammen med deres tillidsfolk hurtigst muligt får lavet en plan for, hvordan man kommer videre, siger han.

3F på Lolland organiserer transportmedarbejdere og produktionsmedarbejdere i MHI Vestas i Nakskov, og det kom meget bag på formand Steffen Rasmussen, at den største virksomhed i Nakskov nu må fyre næsten 100 medarbejdere.  

- Jeg havde ikke forventet, at det her ville ske nu. Vindmølleindustrien er jo lidt ”give and take”, hvor der er opture og nedture. Men jeg havde ikke forventet, at det her ville ske nu, siger han.

Men netop fordi det hurtigt forandrer sig i vindmølleindustrien, er det også muligt, at MHI Vestas får brug for de berørte medarbejdere igen på et senere tidspunkt, spår Steffen Rasmussen.

- Vi skal hurtigt få sat nogle navne på, så vi også som organisation kan tage fat i de her mennesker og begynde at hjælpe dem med opkvalificeringer og videreuddannelse og så videre. Det kunne være rigtig smart, hvis MHI Vestas står her om halvandet år og har brug for de her folk, som vi måske har givet nogle flere kompetencer, som de kunne komme tilbage med, siger han.  

Lolland Kommune er klar med jobs

Mange medarbejdere håber dog formentlig på at kunne komme hurtigst muligt tilbage på arbejdsmarkedet, og her står også Lolland kommune klar til at hjælpe.

quote De mennesker, der er på Vestas, det er folk, som har evnerne i orden, og som har kompetencerne til også at kunne få et nyt job igen

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune 

- Vi vil fra kommunens side gøre alt for at hjælpe dem videre på arbejdsmarkedet. Vi har heldigvis et arbejdsmarked på Lolland, der lige nu står piv åbent med Femern-forbindelsen, siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

- Vi ved jo, at vi de næste ti år står og skal bruge 50.000 årsværk til det her Femern-byggeri. De mennesker, der er på Vestas, det er folk, som har evnerne i orden, og som har kompetencerne til også at kunne få et nyt job igen, fortsætter han.

MHI Vestas er ejet af Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries og arbejder udelukkende med vindmøller på havet.