Støjberg: EU afgør ikke om grænsekontrol skal fortsætte

EU har fastslået, at grænsekontrol mellem EU-lande må ophøre, men det er op til Danmark selv, mener Støjberg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Grænsekontrollen, som blev indført ved den tyske grænse 4. januar sidste år, skal forlænges, hvis det står til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Det er den danske regering og ikke EU-Kommissionen, der afgør, om grænsekontrollen skal fortsætte, siger hun.

- Vi lever i den virkelige verden, hvor der er behov for grænsekontrol. Og det vil der være nogen tid endnu, siger hun til Ritzau.

quote Flygtningesituationen kan meget hurtigt nå at ændre sig med hensyn til indrejsetallet til Europa

 Inger Støjberg (V), udlændinge- og integrationsminister

Ministerens reaktion kommer, efter at EU-Kommissionen har slået fast, at grænsekontrollen mellem EU-lande ikke skal fortsætte. Kontrollen ved grænsen skal stoppe om to måneder.

Siden 4. januar sidste år har der været kontrol ved grænsen til Tyskland. Den er siden da blevet forlænget flere gange.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, fastslog onsdag på et pressemøde i Bruxelles, at tiden med grænsekontrol nærmer sig sin afslutning. EU-Kommissionen tillader midlertidig grænsekontrol mellem medlemslandene i helt ekstraordinære situationer i op til to år.

Flygtningesituationen kan hurtigt at ændre sig

Men den særlige situation, som landede stod over for for halvandet år siden, gør sig ikke længere gældende. Og derfor bør kontrollen ophøre, understregede Dimitris Avramopoulos.

- Hovedårsagen, som beslutningen byggede på, findes ikke længere, sagde EU-kommissæren. 

Alligevel mener Inger Støjberg fortsat, at der er behov for en dansk grænsekontrol.

- Flygtningesituationen kan meget hurtigt nå at ændre sig med hensyn til indrejsetallet til Europa. Og så er der heller ingen tvivl om, at der stadig sidder mange uregistrerede flygtninge og migranter rundt omkring i andre europæiske lande syd for os, siger Inger Støjberg.

 Minister: Grænsekontrollen er nødvendig

Derudover vurderer ministeren, at grænsekontrollen er nødvendig af hensyn til terrortruslen mod Danmark.

- Vi lever jo i en tid med terror, og vi skal ikke langt tilbage, før der blev standset en mulig terrorist, som nu er sigtet, på den dansk-tyske grænse, siger hun.

Hun henviser til, at en 20-årig mand fra Syrien - som blev anholdt ved den dansk-tysk grænse i november af det tyske politi - er sigtet for at planlægge et bombeangreb i København.

Den midlertidige grænsekontrol blev ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indført som en konsekvens af, at de fleste flygtninges destinationslande i Skandinavien skærpede deres grænsekontrol.

Derfor var den danske regeringen bange for, at flygtningene ville strande i Danmark, hvilket kunne føre til en stigning i antallet af asylansøgere.