Stenalderfund blev kæmpe hit på Lolland

Et stykke 'tyggegummi' fra stenalderen slog rekorder på Lolland under corona-sommerferien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan godt være, at hun har været død i næsten 6.000 år - men hun er stadig et kæmpe hit på Lolland.

Her blev sommerens udstilling af de mange stenalderfund fra Lolland og Falster på  Stiftsmuseet i Maribo et stort hit med næsten 8.000 besøgende. Det er en stigning på 847 procent i forhold til museets besøgstal i 2019. 

Det viser tal fra Museum Lolland-Falster.

Udstillingen tager udgangspunkt i den opsigtsvækkende viden, som er kommet ud af at analysere et fortidigt bud på nutidens tyggegummi - et stykke beg med tandrensende effekt. I fundet lykkedes det forskere at finde tandaftryk og endnu mere overraskende DNA fra den oprindelige ejer af beget - en kvinde med blå øjne, mørk hud og ansigtstræk, der ligner vores. Samtidig kan vi se, at hun, før hun tyggede i begklumpen, havde spist et måltid af gråand og hasselnødder.

Fund fra Femern

Begklumpen blev fundet ved en af udgravningerne i forbindelse med Femern-byggeriet, og udstillingen rummer også en række andre fund fra stenalderen på Lolland og Falster. Blandt fundene er de fiske-gærderer, der blev fundet under udgravningen af den gamle fjordstrækning - og de fodspor fra fiskere, der blev fundet under dem.

quote Vi holdt vejret. Vi frygtede det værste og håbede det bedste

Ulla Schaltz, museumsdirektør

Udover fundene på udstillingen tilskriver Museum Lolland-Falster succesen det, at mange danskere på grund af coronavirus holdt ferie i Danmark.

- Vi holdt vejret. Vi frygtede det værste og håbede det bedste. Heldigvis gik det langt bedre end vi overhovedet turde håbe på, siger museumsdirektør Ulla Schaltz i en pressemeddelelse.

Det var især stenalderudstillingen LOLA, der trak folk til i 2020

Region Sjælland er den region i Danmark, hvor forholdsvist færrest besøger de lokale museer. Vores landsdel stod i 2019, hvorfra de seneste landsdækkende tal stammer, kun for omkring syv procent af museumsbesøgene i Danmark.