Sol, sommer - og strandsvineri

Regionens strande flyder med cigaretskod, slikpapir og dåser. Det er ikke kun grimt. Skraldet på strandene kan i sidste ende betyde, at regionen går glip af vigtige turist-penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Halvdelen af os synes, at der ligger alt for meget skrald på strandene. Det viser en ny undersøgelse, som organisationen Hold Danmark Rent har lavet.

Det er ikke kun grimt. Skraldet på strandene kan betyde, at regionen går glip af vigtige turist-penge.

- Det er ikke ligefrem en reklame for vores region, når det flyder med skrald på strandene, siger Preben Jelsbak. Han er formand for Vestlollands Turistforening. Han har sit barnebarn Victor med på stranden ved Nakskov.

- Det er noget griseri. Ja, man kan også kalde det noget svineri, siger han.

På 25 sekunder fandt formanden og barnebarnet Victor to håndfulde skrald.

- Der er både cigaretter, dåser, staniol, ispapir, slikpapir og meget andet, siger han.

- Det er blevet en naturlig stil for mange. De dropper det bare.

Skraldet kommer dog ikke fra dagens strandgæster. Vi taler med en håndfuld badegæster, men ingen af dem smider skrald på stranden.

Skraldet kan i sidste ende koste os dyrt. Hvis turisterne bliver væk, så kommer pengene heller ikke til vores region, fastslår turist-formanden. Han fæstner sit håb på den nye generation.

- Mit barnebarn Victor smider aldrig noget i naturen. Hans generation er vokset op med en helt anden ansvarsbevisthed end os, siger Preben Jelsbak.