Socialt bedrageri for millioner

Vi anmelder i stigende grad hinanden for socialt bedrageri. I Lolland Kommune indkasserede de i 2012 millioner af kroner på grund af uretmæssige udbetalinger

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alene i år har Lolland Kommunes kontrolgruppe modtaget 70 henvendelser om socialt bedrageri. Anmeldelser om alt fra snyd med pension til uretmæssig indkassering af børnebidrag.

-  Mit bud er, at der er hold i omkring 90 procent af de sager, som vi får ind, siger Lone Wassileffsky, der sidder med i Kontrolgruppen i Lolland Kommune.

Hendes opgave er at afsløre sociale bedragere – og dem er der tilsyneladende mange af på Lolland. Alene i 2012 afslørede kontrolgruppen snyd med sociale midler for op mod fire millioner kroner.

-  Der er nogen, der tager af kassen, som ikke er berettiget til det, og hvis vi ikke var med til at bekæmpe det, jamen så ville der være alt for mange penge, som fossede ud af de kommunale kasser, siger Lone Wassileffsky.

Tendensen breder sig

Det er ikke kun i Lolland Kommune, at borgerne i stigende grad anmelder hinanden. Både i Faxe og i Slagelse er der afsløret snyd med sociale midler for flere millioner kroner.

Anonyme anmeldelser

Typisk er det anonyme henvendelser fra borgere, der fører til afsløringer af sociale bedragere. Blandt andet kan borgere anonymt anmelde hinanden på Lolland Kommunes hjemmeside med få tryk på en knap.

-  Det fortæller, at borgerne her i Lolland Kommune ikke vil være med til det snyderi. Det kan jo selvfølgelig ske, at der er nogen, der bliver uretmæssigt angivet, fordi der er nogen, der har set sig sure på dem, men vi finder lynhurtigt ud af, om der er hold i anklagerne, siger Lone Wassileffsky.

Snyd betales tilbage

Bliver man dømt for at have modtaget sociale ydelser, som man ikke har været berettiget til, så skal man betale ydelserne tilbage. Det er typisk, hvad der svarer til 100.000 kroner. Skulle man alligevel blive fristet, så lyt til kontrolgruppen:

-  Lad være med at snyde. Man skal have det ydelser, man er berettiget til. Det der med selv at tage af kassen, det går ikke, siger Lone Wassileffsky.