Smugler for retten: Havde ti håndgranater gemt

Efter en længere efterforskning skal en mand fra Bosnien på torsdag for Retten i Nykøbing Falster. Han er tiltalt for våbensmugling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi mener at have afsløret et internationalt våbensmuglernetværk, og på torsdag får en mand fra Bosnien sin sag behandlet. Det skriver Sydsjællands- og Lolland- Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Den 27. juli i år havde Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i samarbejde med SKAT en rutinemæssig kontrol i Rødby Færge. Her traf de en mand fra Bosnien. Det viste sig, at han havde bilen fuld af våben. Helt nøjagtig 10 håndgranater og 13 skydevåben - heraf 4 håndvåben og 4 maskinpistoler. Manden blev anholdt og sigtet, og han har siddet varetægtsfængslet siden da.

Som led i efterforskningen af denne sag har dansk politi arbejdet sammen med svensk, bosnisk og tysk politi og den nordiske politiforbindelsesofficer i Beograd. 

- Der er desværre ofte langt imellem, at politiet får fat i de internationale våbensmuglingsnetværk, men erfaringerne fra vores sag viser, at det kan lade sig gøre, siger politiinspektør Kim Kliver

- Gennem det gode politisamarbejde er det lykkedes at afdække et internationalt våben-netværk, der har forsynet visse organiserede kriminelle miljøer i det nordlige Europa - herunder formentlig Holland, Tyskland, Danmark og Sverige - med et større antal våben, siger politiinspektør Kim Kliver. 

Ransagninger i flere lande

Efterforskningen har ført til anholdelser og ransagninger i Danmark, Tyskland og Bosnien, hvor den bosniske bagmand blev anholdt i Tyskland med endnu et stort parti våben og sprængstof - herunder 20 håndgranater. 

I den danske sag er politiet nu færdig med efterforskningen, og den fængslede mand fra Bosnien vil få sin sag behandlet ved retten i Nykøbing den 25. februar. Den fængslede er tiltalt for at medvirke til indsmugling af våben til Danmark. Den bosniske bagmands sag behandles i Tyskland, og her vil de danske våbensager indgå i hans sagskompleks.

- Der er desværre ofte langt imellem, at politiet får fat i de internationale våbensmuglingsnetværk, men erfaringerne fra vores sag viser, at det kan lade sig gøre, siger politiinspektør Kim Kliver, og fortsætter:

- Vi har i den seneste måned set, hvilken utryghed det giver blandt borgerne, når medlemmer af bande/rockermiljøet skyder ind i deres respektive klubhuse, og det er derfor et højt prioriteret indsatsområde hos os, når vi kan ramme våbenforsyningsleddet til de organiserede kriminelle, slutter Kim Kliver.