Småøer får kystsikring

Vandmasserne, der slugte næsten hele Lillø for tre år siden, får måske sværere ved at gentage oversvømmelserne. Kystsikring får millioner på den nye finanslov.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For tre år siden tog havet næsten hele Lilleø. Den lille ø nord for Lolland blev offer for den den rekordhøje vandstand. Men nu er der hjælp på vej til regionens øer.

I den dugfriske finanslov er der afsat fire millioner kroner årligt i 2010 og 2011 til at kystsikre små øer. Flere beboere blev dengang evakueret fra Lillø på grund af vandmasserne, der samtidig oversvømmede den kendte kok Claus Meyers frugtplantager på øen. En række får og lam druknede i vandet.

Lolland Kommune dækker en del af regionens øer. Her har man endnu ikke fået overblik over, hvad millionerne på finansloven kan betyde for kommunens øer - heriblandt Lilleø. 

På Omø glæder beboerne sig over, at der nu sættes penge af til kystsikring. Medlem af Digeudvalget, Svend Erik Hansen siger dog, at han er skuffet over beløbets størrelse. - Vi har tidligere hørt tale om, at der skulle afsættes 20 millioner kr., siger han.

Næstformanden i Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther, Omø, siger: - Spørgsmålet er hvor langt pengene rækker, hvis de virkelig skal batte på de små øer.

Begivenheden i starten af november 2006 blev kaldt århundredets værste oversvømmelse. Den høje vandstand gik hårdt ud over regionens øer. På Omø strandede færgen blandt andet, og huse stod under vand.