Smadrede forsamlingshus og shelters i stjålne traktorer - nu er to mænd tiltalt i sagen

I to stjålne traktorer forårsagede to mænd ødelæggelser for tæt på en halv million kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To mænd stjal en nat i april sidste år to traktorer fra gårde i Dannemare og Nakskov på Lolland.

Efter tyveriet begav de sig ud på en tilsyneladende tilfældig rute og lavede voldsomt hærværk på bygninger, vejskilte og andet på deres vej for et beløb på over 450.000 kroner.

quote Det er trist, at man kan finde på sådan noget, der virker som totalt meningsløst hærværk

Kurt Hansen, Vestenskov forsamlingshus

Det mener anklagemyndigheden, som nu har rejst tiltale mod mændene. De nægter sig begge skyldige.

Ifølge anklageskriftet varede køreturen to timer. Undervejs påkørte mændene et hus, et busskur, en solcellemast, to ladeporte, en stribe vejskilte og kørte rundt på en nysået mark, som der kom trykspor på.

Turen endte i Vestenskov syd for Nakskov ved landsbyens kultur- og forsamlingshus. Her kørte mændene ind i bygninger og indgangspartier og ødelagde to udendørs sheltere, et hegn og flere vinduer.

Kurt Hansen, Vestenskov Forsamlingshus, er lettet over, at sagen nu er afsluttet.
Kurt Hansen, Vestenskov Forsamlingshus, er lettet over, at sagen nu er afsluttet. Foto: TV2 ØST


- Der faldt en sten for hjertet

Alene skaderne på det vestlollandske kultur- og forsamlingshus løb op i 300.000 kroner, og det var en chokeret formand, som om morgenen konstaterede ødelæggelserne ved selvsyn.

- Jeg er næsten grædefærdig. Det er rigtig, rigtig voldsomt og bittert, sagde formand Kurt Hansen i april til TV2 ØST.

Han forudså dengang, at det ville kaste den lille forening, der drives af frivillige, ud i en kulsort fremtid. Især da det viste sig, at foreningen ikke var forsikringsdækket ved hærværksskader.

Foreningen har dog alligevel ikke af egen lomme betalt for reparationerne. For de stjålne traktorer havde en ansvarsforsikring og har derfor dækket skaderne, som i dag er repareret.

- Der faldt en sten for hjertet, da vi fandt ud af det, og så kunne vi se fremad igen, siger Kurt Hansen i dag.

Håber på, de bliver hjulpet videre

De tiltalte er i begyndelsen af tyverne og fra Nakskov. Kurt Hansen kender sporadisk den ene af dem, som kom i området omkring Vestenskov som barn, fortæller han.

Hærværksforholdene og tyveriet af traktorerne er langt fra det eneste, tiltalen går på. Anklageskriftet er 26 sider langt og indeholder 86 forhold, der også omhandler flere tyverier af nummerplader, narkokørsel og overtrædelse af færdselsloven og våbenbekendtgørelsen.

Artiklen fortsætter efter billederne

Traktorerne ødelagde blandt andet to udendørs sheltere og en hovedindgang ind til kultur- og forsamlingshuset i Vestenskov.
Traktorerne ødelagde blandt andet to udendørs sheltere og en hovedindgang ind til kultur- og forsamlingshuset i Vestenskov. Foto: Privatfoto - Kurt Hansen
Der skete i alt skader for 300.000 kroner ved forsamlings- og kulturhuset i Vestenskov.
Der skete i alt skader for 300.000 kroner ved forsamlings- og kulturhuset i Vestenskov. Foto: Privatfoto - Kurt Hansen

Kurt Hansen er lettet over, at politiet har fundet frem til de formodede gerningsmænd, og han håber, de bliver idømt fængselsstraffe ved den kommende retssag. Men han håber også, de får hjælp.

- Det er trist, at man kan finde på sådan noget, der virker som totalt meningsløst hærværk. Hvad får man ud af det? Det siger for mig noget om, at de har brug for hjælp og støtte til i fremtiden at holde sig nogenlunde indenfor lovens rammer. Jeg tror ikke, retsforfølgelsen alene hjælper.

Har du medfølelse med dem?

- Nej, det har jeg nu ikke. Jeg tænker mere på det samfundsmæssige, og hvad det næste ville være, de så havde lavet. Derfor burde de have en eller anden form for støtte, siger Kurt Hansen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vil til TV2 ØST ikke oplyse, hvad der førte dem på sporet af mændene, men siger, det er en kombination af den indledende efterforskning ude på gerningsstederne og den efterfølgende efterforskning.

Retssagen begynder 15. april. Præcis et år efter nattehærværksturen.