Skoler risikerede at styrte sammen - nu skal børn tilbage efter ferien

Lukkede skoler på Lolland kan bruges igen efter ferien. To sportshaller er dog fortsat i uvished.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når skoleklokken ringer ind til et nyt skoleår, kan eleverne fortsat møde ind på skolerne i Holeby og Horslunde på Lolland.

I sidste uge blev to skoler og to sportshaller i Holeby og Horslunde ellers afspærret, da der var risiko for nedstyrtning. Årsagen var, at man konstaterede alvorlige skader på bygningernes facadeplader, som er en del af bygningernes bærende system.

Nu er bygningerne blevet undersøgt i samarbejde med en ekstern ingeniørvirksomhed. Undersøgelsen har vist, at de facadeelementer, der havde revner eller andre former for skader, kan repareres med en midlertidig løsning.

quote Vi ved ikke, om der fremadrettet skal laves helt nye facader, men jeg forventer, at vi til september – og senest i oktober – har et oplæg til det praktiske, det tidsmæssige, det bygningsmæssige og det økonomiske

Bjarne Hansen, direktør for Teknik og Miljø i Lolland Kommune.

- Der er kommet den vurdering, at vi på den korte bane kan lave en midlertidig reparation, som gør, at facaderne bliver sikret, siger Bjarne Hansen, der er direktør for Teknik og Miljø i Lolland Kommune.

Direktøren fortæller, at der lige nu er håndværkere, der arbejder på begge skoler, og at det forventes, at facaderne er sikret om to til tre uger.

Dermed bliver det muligt for eleverne at møde ind, når skoleåret begynder den 9. august.

Dog vil et område på Holeby Skole fortsat være afspærret.

- Der er en bygning på Holeby Skole, hvor der skal laves en yderligere vurdering, da den er konstrueret i to etager, siger Bjarne Hansen.

Bjarne Hansen og hans ansatte i Teknik og Miljø i Lolland Kommune har haft travlt med at spærre bygningerne af.
Bjarne Hansen og hans ansatte i Teknik og Miljø i Lolland Kommune har haft travlt med at spærre bygningerne af. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Fortsat uvist med sportshaller

Også to sportshaller blev afspærret, da det kom frem, at også de var i risiko for at styrte sammen. 

De sportsforeninger, som har hjemme i hallerne, må fortsat gå rundt i uvished om, hvornår de igen kan udøve idræt.

- Dem skal vi også lave en yderligere vurdering af. Derfor vil de fortsat være lukkede, siger Bjarne Hansen.

En midlertidig løsning betyder, at der i fremtiden skal tages en beslutning om, hvad der skal ske med bygningerne på den lange bane.

Læs også
Skoler og sportshaller lukket grundet nedstyrtningsfare - foreninger frygter for fremtid
Læs også
Skoler og sportshaller lukket grundet nedstyrtningsfare - foreninger frygter for fremtid

Derfor vil der blive foretaget en større helhedsundersøgelse af alle de berørte bygninger i de kommende måneder.

- Vi ved ikke, om der fremadrettet skal laves helt nye facader, men jeg forventer, at vi til september – og senest i oktober – har et oplæg til det praktiske, det tidsmæssige, det bygningsmæssige og det økonomiske, lyder det fra Bjarne Hansen.

De berørte bygninger er opført i begyndelsen af 70’erne under konceptet Danske Typeskoler. Denne type byggeri er benyttet på en lang række skoler i hele landet.