Skoler og sportshaller lukket grundet nedstyrtningsfare - foreninger frygter for fremtid

To skoler og to sportshaller på Lolland er blevet lukket og afspærret på grund af nedstyrtningsfare. Lokale gymnastikforeninger ser nervøst til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det giver panderynker i lokale gymnastikforeninger, at de pludselig står uden lokaler, efter to sportshaller samt to skoler på Vestlolland er blevet lukket af kommunen, fordi de menes at være i nedstyrtningsfare.

- Det værste, der kan ske, er, at vi skal ud at finde nye lokaler, for så ved vi virkelig ikke, hvor vi skal være. Så det kan godt blive et problem for os, siger Hanne Frahm Pedersen, der er formand for Nøbbet Gymnastikforening, som normalt gør brug af Ravnsborghallen i Horslunde.

Udover Ravnsborghallen er også Holebyhallen blevet spæret af og lukket ned. Også her begræder den lokale gymnastikforeningen udsigten til endnu en periode uden gymnastik, ligesom corona-tiden har budt dem.

- Det er næsten ikke til at bære, hvis vi skal have et år mere, siger Karen Romme, der er formand for Holeby-Bursø Gymnastikforening.

Artiklen fortsætter under billedet.

Karen Romme frygter for fremtiden for Holeby-Bursø Gymnastikforening, som hun er formand for. Efter corona-nedlukninger er der nu igen udsigt til ikke at kunne være aktive.
Karen Romme frygter for fremtiden for Holeby-Bursø Gymnastikforening, som hun er formand for. Efter corona-nedlukninger er der nu igen udsigt til ikke at kunne være aktive. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Udover de to sportshaller er der tale om skolebygninger i Holeby og Hunseby samt bygningerne i Hunseby, der huser kommunens STU-tilbud, hvor en uafhængig ingeniør hyret af kommunen har konstateret alvorlige skader på bygningernes facadeplader, som er en del af bygningernes bærende system. Alle er bygget med den samme type elementer tilbage i 1970'erne.

Fejl i facader

Årsagen til nedstyrtningsfaren er fundet i bygningernes facader.

Facaderne er bygget i faste moduler, hvor hvert modul består af en forplade og en bagplade. Ved de første undersøgelser har det vist sig, at flere forplader virker løse, enkelte har revner eller har revet sig løs, mens nogle krummer udad på midten. Det sidste kan være et tegn på overbelastning eller manglende sammenhæng til bagpladen.

- Vi frygter jo, at dér hvor der pludselig er en meget alvorlig konstruktionsfejl eller materialefejl, dér skrider bygningen, og tagkonstruktionen trykker nedad, og hvis der er mennesker i bygningen på det tidspunkt, vil det jo være katastrofalt, siger Bjarne Hansen, der er direktør i Teknik og Miljø i Lolland Kommune.

Læs også
Skoler og sportshaller på Lolland risikerer at styrte sammen
Læs også
Skoler og sportshaller på Lolland risikerer at styrte sammen

Hans ansatte har haft travlt med at spærre alle bygningerne af, så folk ikke opholder sig i dem.

- Vi har jo aldrig lukket en bygning ned eller spærret af med nærmest timers varsel. Så det er en lidt speciel følelse, det må man sige, fortæller han.

Skolestart i fare

Et rådgivende ingeniørfirma skal nu undersøge skadernes omfang. I Aalborg Kommune, hvor der også er fundet fejl i lignende bygninger, har de planer om at fjerne alle facadeplader på syv skoler. Bliver det lige så omfattende på Lolland kan det blive en udfordring, når skolen starter igen i august.

- Der, hvor facaderne skal totalrenoveres, kan man jo ikke have undervisning. Og det vil sige, at vi skal finde andre lokaler, hvor den undervisning kan foregå, forklarer Bjarne Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bjarne Hansen og hans ansatte i Teknik og Miljø i Lolland Kommune har haft travlt med at spærre bygningerne af.
Bjarne Hansen og hans ansatte i Teknik og Miljø i Lolland Kommune har haft travlt med at spærre bygningerne af. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Selvom gymnastikforeninger har fuld forståelse for, at kommunen tager sine forholdsregler, når der er tvivl om bygningskonstruktionernes sikkerhed, så ser de nervøst til fra sidelinjen.

- Jeg håber, at man hurtigt finder ud af, hvor voldsomme skaderne er, hvornår de kan udbedres, og om vi eventuelt kan bruge lokalerne, indtil det skal udbedres. Fordi ellers dør vi foreninger jo, siger Karen Romme fra Holeby-Bursø Gymnastikforening.

På torsdag kommer de foreløbige resultater af de undersøgelser, som det rådgivende ingeniørfirma nu er i gang med. Og først da tager kommunen stilling til, hvad der videre skal ske.


Nyhedsoverblik