Skolefraværet topper i Lolland Kommune

Fraværet ligger på over 10 skoledage om året på halvdelen af landets skoler, viser ny undersøgelse. På Lolland er tallet helt oppe på 16,3 fraværsdage årligt, og det tager kommunen meget alvorligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det står sløjt til med skoledeltagelsen i regionen. Det gennemsnitlige fravær pr. elev spænder nemlig i regionens kommuner fra 10,1 fraværsdage i Ringsted til 16,3 fraværsdage på Lolland. Det viser tal fra Politiken Research.

Lolland Kommune indtager med sine 16,3 fraværsdage en andenplads på landsplan over kommuner med mest skolefravær – kun overgået af Høje-Taastrup Kommune, der har et gennemsnitligt fravær på 16,8 dage.

Et alvorligt problem

Der ligger syv skoler på Lolland, der tilsammen giver fraværet på 16,3 dage pr. elev, men kigger man isoleret på de enkelte skoler, er tallene endnu mere iøjnefaldende. Borgerskoleafdelingen, der hører under Maribo Skole, har for eksempel et fravær på hele 19,3 dage.

- Det er alvorligt, at vi har et fravær i det her omfang. Derfor tager vi det også meget seriøst og drøfter med skolelederne, hvilke indsatser vi kan foretage, fortæller Bjarne Voigt Hansen, der er skolechef i Lolland Kommune.

Vejledere skal motivere elever

Lolland Kommune har længe været klar over, at skolefraværet er for højt, og kommunen har derfor inden for de seneste år øget indsatsen over for elever og forældre. Man har blandt andet valgt at tilknytte en motivationsvejleder til hvert af de fire skoledistrikter:

- Deres primære opgave er et indgå i dialog med elever og forældre omkring det væsentlige i at gå i skole. De har en tæt kontakt med dem, der har de største udfordringer, og i visse tilfælde kan de også tage med eleven i skole, forklarer Bjarne Voigt Hansen.

Skolechefen lægger også vægt på, at det er vigtigt, at eleverne trives i skolen, hvis fraværet skal ned. Kommunen har derfor også et tæt samarbejde med elevrådet, fordi de har en stemme, der er tættere på kammeraterne i skolerne.

Det er i sidste ende forældrenes ansvar

Kommunen mener dog, at skolefraværet i sidste ende falder tilbage på forældrene, og her er det i nogle tilfælde pisken frem for guleroden, der skal frem. Kommunen overvejer derfor at trække i forældrenes sociale ydelser i de tilfælde, hvor det står rigtig grelt til:

- Det er forældrenes ansvar at få børn i skole, og der hvor de ikke tager ansvar, er vi nødt til at gå ind og stramme op økonomisk. Men det er vigtigt at understrege, at det kun er minoriteterne, det her redskab vil virke på, fortæller Bjarne Voigt Hansen. 

Kommunen er dog klar over, at det kan være et voldsomt at gribe ind i økonomien, så det vil være et af de sidste redskaber, man vil trække på for at komme fraværet til livs.

Sådan ser skolefraværet ud i din kommune:

Herunder kan du se, hvor mange fraværsdage skoleeleverne i gennemsnit har i din kommune:

Lolland: 16,3  

Kalundborg: 14,6  

Slagelse: 13,9  

Stevns: 13,5  

Guldborgsund: 13,4  

Vordingborg: 12,9  

Faxe: 12,3  

Sorø: 12,3  

Næstved: 12,2  

Odsherred: 11,8

Holbæk: 11,6

Ringsted: 10,1  

Kilde: Politiken Research


Nyhedsoverblik