Skoleelever indsamler og tester plastik i verdens første nationale masseeksperiment

Elever i Nakskov har indsamlet masser af plastikstumper i naturen, og nu skal de registrere det og bestemme, hvilken slags plastik der er tale om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Her har vi en gammel computerskærm, som vi har fundet, siger en af eleverne, mens hun viser den gamle bunke plastik frem på bordet i fysiklokalet.

Nu skal hun og makkeren Maja Juel Mortensen finde ud af hvilken slags plastik, computerskærmens kabinet er lavet af.

Eleverne på Byskolen i Nakskov er i fuld gang i fysiktimen. De er nemlig en del af verdens første nationale Masseeksperiment om plastikaffald.

Vil forebygge en plastikverden

quote Vi vil gerne forebygge en verden ligesom vi har haft, da vi var børn, så vores børn ikke bare skal leve i en plastikverden

Maja Juel Mortensen, elev fra 9.a, Byskolen i Nakskov

Over tre uger skal eleverne finde plastikaffald ude i naturen, kortlægge hvor det bliver fundet og bestemme, hvilken slags plastik det drejer sig om.

- Vi vil gerne forebygge en verden ligesom vi har haft, da vi var børn, så vores børn ikke bare skal leve i en plastikverden, siger Maja Juel Mortensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Maja Juel Mortensen og hendes vedinde er ved at finde ud af, hvilken slags plastik computerskærmens kabinet er lavet af.
Maja Juel Mortensen og hendes vedinde er ved at finde ud af, hvilken slags plastik computerskærmens kabinet er lavet af. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

 Eleverne på Byskolen i Nakskov er en del af verdens første nationale masseksperiment om plastikaffald.

Grafik: Lonnie Christansen og Nick Abildgaard
Grafik: Lonnie Christansen og Nick Abildgaard

Plastiksugerør fra McDonald's

Informationer om hvilke typer plastik, der er tale om, og hvor det bliver fundet, kan have en direkte betydning. Eksempelvis når eleverne har fundet mange plastiksugerør tæt ved en Mcdonald's.

- Så kan man jo tænke gad vide om ikke de sugerør stammer fra McDonald's, og hvis det er et generelt billede, vi har i Danmark, at de finder mange sugerør, når der er en Mcdonalds i nærheden, så kan man jo gå i dialog med McDonald's om, hvad man skal gøre ved det, siger Lene Christensen, der er projektleder hos Astra.

quote Vi er godt i gang med at udfase plastik på vores emballage i det hele taget

Pia Tobberup, Communications Manager hos Mcdonald's

McDonald's forsikrer TV2 ØST om, at de er opmærksomme på problematikken.

- Det er vi selvfølgelig meget ærgerlige over, og vi er klar over, at vores plastiksugerør er en udfordring. Vi er godt i gang med at udfase plastik på vores emballage i det hele taget, og vi har også et mål om at udfase vores plastiksugerør inden 2021, siger Pia Tobberup, Communications Manager hos Mcdonald's.

Masseeksperiment 2019

Eleverne bliver godt oplyste om plastforurening

57.000 skoleelever i Danmark er involveret i indsamlingen og typebestemmelsen af plastikaffald. Her i regionen deltager samtlige byer.

- Det er også meget rart at vide, at man ligesom gør en indsats for at redde kloden, siger Maja Juel Mortensen fra 9a. Byskolen i Nakskov.

Det handler om at gøre unge interesseret i naturfag - og i det her tilfælde også at gøre dem miljøbevidste.

- Eleverne bliver rigtig godt oplyste om plastforurening og den virkelig svære problematik, det er, siger projektleder Lene Christensen.

Når Masseksperimentet er slut om nogle uger, går forskerne i gang med at behandle den indsamlede data.