Skolebørn sendt hjem efter at have drukket forurenet drikkevand

​Flere elever fra en folkeskole på Lolland er blevet sendt hjem, efter der er blevet konstateret forurenet drikkevand på skolen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere folkeskoleelever på Østofteafdelingen i Lolland Kommune er blevet sendt, efter der er blevet konstateret forurenet drikkevand på skolen.

Det oplyser afdelingsskoleleder Anne Ploug Jacobsen til TV ØST.

Der er på nuværende tidspunkt tale om ti elever i indskolingen mellem 0. og 3. klasse, som er blevet sendt hjem, efter de har fået hovedpine og har kastet op.

quote Vi har sendt ti børn hjem, fordi de havde hovedpine og kastede op

Anne Ploug Jacobsen, afdelingsskoleleder

 - Vi blev ringet op i formiddags af vandværket med oplysninger om, at vandet er forurenet med e-colibakterier og skulle koges, inden det kunne drikkes, siger Anne Ploug Jacobsen.

- Derfor har vi selvfølgelig talt med alle børn på matriklen og sagt, at de ikke må drikke vandet. Der er købt flaskevand, som de må drikke i stedet. Men der er allerede børn, som har drukket af vandet, og vi har sendt ti børn hjem, fordi de havde hovedpine og kastede op.

Har tømt den lokale brugs for vand

Skolen har desuden været i kontakt med sundhedstjenesten i Lolland Kommune, der med hjælp fra embedslægen nu skal overveje, hvilke initiativer der skal iværksættes.

- Jeg har også taget kontakt til brandvæsnet om at levere vand til os i morgen, for med børnehaven herude er vi mindst 250 personer på matriklen. I øjeblikket har vi tømt den lokale brugs for vand på flaske, og det kan vi ikke blive ved med, så jeg venter på deres svar, om hvad de kan levere i morgen, fortæller Anne Ploug Jacobsen.

Flere steder på skolen i Østofte er der opstillet vandautomater, hvor eleverne kan fylde koldt drikkevand i deres drikkedunke.

quote Vi er med på sidelinjen, hvis der skulle opstå en situation med et særligt behov

Morten Andersen, afdelingschef ved Lolland-Falster Brandvæsen

- Så selvfølgelig har de drukket af vandet, inden vi blev oplyst om, at vandet var forurenet, siger Anne Ploug Jacobsen.

Brandvæsnet følger udviklingen

Ifølge Lolland-Falsters Folketidende følges vandforureningen fra Østofte-Nørreballe Vandværk også af Lolland-Falster Brandvæsen.

Indtil videre er forureningen dog ikke så voldsom, at der er planer om at iværksætte et større beredskab for at sikre de borgere, der får vand fra Østofte-Nørreballe, Bandholm og Havlykke vandværker, rent drikkevand. 

Lolland Kommune advarer om for mange e-coli  bakterier i vandet fra Østofte-Nørreballe Vandværk. Artiklen fortsætter under opslaget fra Facebook.

- Man kan jo godt stadig bruge vandet, hvis man husker at koge det først. Men vi er med på sidelinjen, hvis der skulle opstå en situation med et særligt behov. Vi har for eksempel fået en henvendelse fra skolen i Østofte om at levere vand, så der kører vi ud i morgen tidlig med nogle dunke, siger afdelingschef Morten Andersen fra Lolland-Falster Brandvæsen, til avisen og tilføjer:

- Men hvis det i morgen viser sig, at resultatet af de prøver, der er taget i dag, er forværret i forhold til den første prøve, så skal vi have lagt en ny plan for, hvad vi så gør. Men indtil videre ser vi tiden an.

Drikkevandet, som brandvæsnet leverer, bliver ifølge Lolland-Falsters Folketidende tappet et andet sted fra end brandvæsnets hovedkvarter på Skibevej ved Maribo, da det også ligger indenfor det område, der er ramt af forureningen.

Afventer svar fra nye vandprøver

Ebbe Hansen, formand for Østofte-Nørreballe Vandværk, bekræfter over for TV ØST, at der er funder e-coli bakterier i drikkevandet fra Østofte-Nørreballe Vandværk på Lolland.

quote Vi har prøvet det en enkelt gang for mange år siden

Ebbe Hansen, formand for Østofte-Nørreballe Vandværk

- Vi har prøvet det en enkelt gang for mange år siden, men det er længe siden. Det er en kedelig historie, siger Ebbe Hansen og tilføjer:

- Vi gør, hvad vi kan for at finde ud, hvad årsagen er, men lige nu har vi ikke nogen ide om det.

Der bliver ifølge Lolland Kommune udtaget nye vandprøver i dag, som kommunen har svar på i morgen eftermiddag.