Skole, politi og borgere advarede om svigt i familie

Politiet på Lolland advarede for flere år siden kommunen om forholdene for de ni sammenbragte børn, der torsdag blev tvangsfjernet fra deres forældre, som nu er sigtet for vold og voldtægt af faderens 20-årige, lettere retarderede datter. Det skriver Politiken tirsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Siden flyttede familien til Brønderslev, hvor både naboer og skole advarede kommunen om børnenes mistrivsel. En skoleleder, som varslede kommunen om omsorgssvigt, blev truet med tæv af familiens far.

Politiet var bekymret for børnenes tarv og skrev socialrapporter til kommunen om, at den burde undersøge deres vilkår, erfarer Politiken.

Børn og unge-chef Lotte Christensen fra Lolland Kommune bekræfter at have modtaget underretninger om familien, men plyser, at intet pegede på vold og overgreb. Kommunen iværksatte tiltag over for familien og ville undersøge den til bunds. Men så flyttede den, og kommunen sendte sagsakterne til tilflytterkommunen.

- Vi har handlet helt korrekt, siger Lotte Christensen til Politiken.

I Brønderslev Kommune siger borgmester Lene Hansen (S):

- Børnene havde det godt i familien. Godt nok.

Men Brønderslev Kommune er ikke i sin ret til at frikende sig selv, mener lektor på Aalborg Universitet Karin Kildedal, der forsker i anbringelse af børn og unge.

- Noget er glippet i samarbejdet med familien. Man har ikke haft en tæt nok kontakt, når man har overset, at der ikke var rindende vand, og undersøgelsen kan ikke have været grundig nok, når sagen kan ende i akutte anbringelser«, siger Karin Kildedal til Politiken.

Borgmester Lene Hansen (S) mener, at lovgivningen skulle have været ændret, hvis kommunen skulle have ageret anderledes. Det er Karin Kildedal uenig i.

- Lovgivningen er aldeles glimrende, som den er. Den siger ikke, at man absolut skal tvangsfjerne, men den siger, at man skal sætte ind med massive hjælpeforanstaltninger for at forhindre en situation som denne«, siger hun til Politiken.