¨

Skattejægere søger efter historien på Lolland

02:34

Over 50 skattejægere leder i weekenden efter fund fra fortiden på Lolland. Bevæbnet med metal-detektorer trasker de gennem plørede marker. Men først skal jagten velsignes i Vindeby Kirke.

Skattejægere søger i weekenden lollandske marker igennem for historiske fund. Alle er velkommen, og det har flere udlandske gæster taget til sig.

Visse steder kan man opleve historiens vingesus - eksempelvis i kirker. De rummer mange års historie og skjulte skatte. Skatte, der har deres egen historie. Vindeby Kirke på Lolland har også et historisk præg med særlige kulturskatte.

- Det er der over alle kirker. Det er det, der er så fantastisk, siger sognepræst Susanne Oxholm Bay Jacobsen, mens hun griner hjerteligt.

Fredag morgen har hun afholdt en lidt speciel andagt. For dagens tilhørere skal sidde bænket og lytte til de guddommelige ord af en særlig årsag.

- Det skal I simpelthen, fordi René ringede til mig og spurgte, om jeg ville velsigne jeres færd igennem historien ude på vores marker i Vindeby og Omegn. Og det vil jeg selvfølgelig rigtig, rigtig gerne, siger sognepræsten ud i kirkeskibet til den fremmødte forsamling.

René ringede til mig og spurgte, om jeg ville velsigne jeres færd igennem historien

Susanne Oxholm Bay Jacobsen, sognepræst i Vindeby Kirke

Velsignet skattejagt

Det er National Kulturarv Danmark, en forening med glødende interesse i fortiden, hun er ved at velsigne.

- Jeg synes, det er rigtig godt. Det giver ligesom lidt kuldegysninger, siger René Lund Hoberg, der er næstformand i National Kulturarv Danmark.

National Kulturarv Danmark er en forening, der søger, opdager og hjælper med at bevare den danske kulturarv. Der er flere grene af foreningen, men dagens fremmødte er her for at finde danefæ.

De har arrangeret et stort metaldetektortræf ved Horslunde på Lolland, hvor de over weekenden vil søge gennem mark og eng bevæbnede med metaldetektorer.

Udenlanske gæster søger med

Dermed bliver historien taget fra det høje ved Vor Herre og ned til den lollandske muld.

- I bund og grund er det, fordi det er hyggeligt at gå sammen. Vi vil gerne kunne lave store stævner, hvor vi kan have så mange med som muligt, men også med henblik på, at det bliver gjort efter bogen, siger René Lund Hoberg.

De godt og vel 50 fremmødte skattejægere på Tjørneby Gård kommer fra nær og fjern. Ikke kun Danmark.

- I dag er vi Danmark, Norge og Sverige. Og så har vi også en deltager fra Dubai, der har taget 600 mil for at deltage i vores arrangement. Vi er meget glade for, at vi har opbakning så langt væk fra, siger René Lund Hoberg.

Vi har ogsp  en deltager fra Dubai, der har taget 600 mil for at deltage i vores arrangement.

René Lund Hoberg, næstformand i National Kulturarv Danmark

Et godt søgeområde

Hen over weekenden skal alle danefæ-jægerne på jagt efter den næste kulturskat. Og næstformanden har en forventning om, at de kommer hjem med et sted mellem 5-700 fund. Det er med god grund.

Tidligere er der nemlig blevet fundet blandt andet gamle sølvmønter, runebreve og sågar en gammel by i dette område.

På søndag klokken 12 slutter detektorstævnet med kåringen af de bedste fund og præmieoverrækkelse.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App