Seks ud af otte folkeskoler under tilsyn

Aktindsigt afslører hård kritik af folkeskoler på Lolland. Men det er ikke helt fair, lyder det fra skoleleder og politiker

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De boglige kundskaber på Lolland er for lave. Det mener Styrelsen for Undervisning og Kvalitet - også kaldet STUK.

TV2 ØST har fået aktindsigt i styrelsens tilsyn med folkeskolerne på Lolland, og her viser det sig, at 75 procent af kommunens folkeskoler er under tilsyn.

Enkelte skoler er lige kommet under tilsyn, mens andre har været det i op til fem år.

Ifølge tilsynsrapporterne står det skidt til generelt. Flere af skolerne ligger blandt de dårligste skoler i landet, når det drejer sig om det boglige. Andre skoler har massive fraværsproblemer og problemer med inklusion.

Blandt andet kan man læse i tilsynsrapporterne :

(...) skolen er blandt de skoler, som er længst fra målsætningen om, at mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse (...)

To år i træk (...) har resultater i tre af de fire bundne prøvefag, ligget blandt de ti laveste procent i landet (...)

Da skolen falder ud på indikationer for parallelsamfundsproblematikker, anmoder styrelsen Lolland Kommune om at redegøre for, hvordan der arbejdes med (...) at håndtere parallelsamfundsproblematikker.

Skoler under opsyn

Hele 75 procent af skolerne i Lolland Kommune er under tilsyn. Det svarer til seks ud af otte af de folkeskole, som kommunen har.

Det drejer sig om følgende skoler:

  • Byskolen  
  • Stormarkskolen i Nakskov
  • Holeby Landsbyordning
  • Horslunde Landsbyordning
  • Maribo Skole
  • Rødby Skole


Disse skoler er ikke under opsyn:

  • Søllested Landsbyordning
  • Østofte Landsbyordning

Sociale udfordringer

En af de skoler, der er under tilsyn, er Rødby Skole. Skoleder Ole Frederiksen er helt klar over, at der er problemer med at løfte det boglige niveau - især til de nationale tests og eksamener.

- STUK bruger otte forskellige parametre til at undersøge niveauet på skolen - og vi er faldet ud på et af dem, hvor vi ligger blandt de ti dårligste procent i landet i forhold til de nationale tests. Vi synes, at det er ærgerligt, at vi er under tilsyn, for vi har en rigtig god skole med en masse gode elever og dygtige lærere. Men vi må også erkende, at der er udfordringer, da vi er i et område, hvor det sociale indeks ikke er højt, siger Ole Frederiksen.

- Vi har et godt samarbejde med STUK, men styrelsen bør se mere på lokalområdet, inden de sætter en skole under tilsyn, mener skoleleder på Rødby Skole, Ole Frederiksen (Foto: Jacob Bagge Jensen, TV2 ØST)
- Vi har et godt samarbejde med STUK, men styrelsen bør se mere på lokalområdet, inden de sætter en skole under tilsyn, mener skoleleder på Rødby Skole, Ole Frederiksen (Foto: Jacob Bagge Jensen, TV2 ØST)

Skolelederen mener, at styrelsen bør tage mere hensyn til lokalområdet, når de laver deres undersøgelser, da der er stor forskel på landsdelene.

- Undersøgelserne er baseret på et landsgennemsnit - men Lolland er generelt hårdere ramt i forhold til sociale skel. Vi har så mange dygtige beboere og en fantastisk udvikling - men vi har også en høj andel af børn og familier, der har en række udfordringer i deres bagland - og dem skal vi hjælpe, siger skolelederen.

quote Vi har også en høj andel af børn og familier, der har en række udfordringer i deres bagland

Ole Frederiksen, skoleleder

Lidt et knæk

I forvejen har Rødby Skole taget en lang række initiativer til at inkludere bogligt svage børn. Der er cykelværksted, hvor børnene kan komme ned og lave noget med hænderne, og koble lidt af fra det boglige. Der er anlagt flotte, grønne områder med store legepladser og fodboldbaner - og skolen er i gang med at etablere nye lokaler, hvor man kan lave videoer, film og computerspil.  

- Vi har utroligt meget at tilbyde, så det er lidt et knæk på selvtilliden, at man ikke 'kan levere varen' i forhold til de boglige krav. Men når det er sagt, så har vi et godt samarbejde med STUK - og overordnet set, så er det godt, at vi har en styrelse, som holder øje med skolerne, siger Ole Frederiksen.

Urimeligt

Medlem af Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune, Gry Hernø (S), er enig i, at styrelsen bør kigge mere på borgersammensætningen, når de laver deres undersøgelser.

- Det er urimeligt, at man sammenligner Lolland med eksempelvis andre kommuner. Det er - i min optik - en flok københavnere, der sidder og vurderer skolernes niveau her på Lolland. Og det kan man ikke ved kun at se på gennemsnit og tests. Vi er mere udfordrede i forhold til den sociale sammensætning af borgere, siger Gry Hernø.

-Det er urimeligt, at styrelsen ikke kigger mere på borgersammensætningen, siger medlem af Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune, Gry Hernø (S). (Foto: Jacob Bagge Jensen, TV2 ØST)
-Det er urimeligt, at styrelsen ikke kigger mere på borgersammensætningen, siger medlem af Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune, Gry Hernø (S). (Foto: Jacob Bagge Jensen, TV2 ØST)

Kommer aldrig ud af tilsyn

Ifølge politikeren er det vigtigt, at man ikke begynder at kaste med mudder eller komme med beskyldninger, når der skal findes løsninger på at hæve skolernes niveau.

- Vi har så mange dygtige lærere og skoleledere, der knokler hver dag for at få det hele til at gå op. Vi politikere skal sørge for, at give dem så meget hjælp som muligt og bakke op om deres arbejde - men vi kan ikke løse alle problemer. Nogle kan vi løse - andre kan vi ikke, siger Gry Hernø.

quote Så længe vi har den sociale sammensætning, som vi har her på Lolland - så tror jeg ikke på, at det kan lade sig gøre, at vi en dag har alle ude af tilsyn

Gry Hernø (S), medlem af Børne- og Skoleudvalget

Hun tror ikke, at alle skoler kommer ud af tilsyn på Lolland.

- I det hele taget har ordet tilsyn en negativ klang, og nogle skoler skal nok komme ud af tilsynet. Men så længe vi har den sociale sammensætning, som vi har her på Lolland - så tror jeg ikke på, at det kan lade sig gøre, at vi en dag har alle ude af tilsyn, siger Gry Hernø.   



Nyhedsoverblik