Endelig afgørelse: Seimei slipper for at trække håndsprit tilbage - på en betingelse

Nakskov-virksomheden slipper sammen med fire andre virksomheder for at trække håndsprit tilbage. Det har Miljøstyrelsen besluttet, men kræver ny mærkning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stifterne af juice-virksomheden Seimei i Nakskov kunne her til eftermiddag drage et lettelsens suk.

For efter i 14 dage at have levet med frygten for at skulle trække i tusindvis af håndspritflasker tilbage har Miljøstyrelsen netop udstedt en dispensation, som betyder, at Seimeis håndsprit kan blive i butikkerne.

 - Vi er så lettede og taknemlige for, at det her er udfaldet, siger Mette Feldt, stifter og medindehaver af Seimei, til TV2 ØST.

quote Vi er så lettede og taknemlige for, at det her er udfaldet

Mette Feldt, stifter og medindehaver af Seimei

- Det er først nu, hvor den her nyhed er kommet, vi kan mærke, hvor pressede vi har været, tilføjer hun.

Selvom miljøminister Lea Wermelin (S) gik ind i sagen for en uge siden, og Seimei her fik besked fra Miljøstyrelsen om at sætte en tilbagekaldelse af håndspritten i bero, var sagen på dette tidspunkt langt fra afsluttet.

- Vi er gået i gang med forlænget spilletid, men der er stadig meget, som vi er uenige om. De vil have, vi sætter andre kapsler på flaskerne, men det kan vi ikke på grund af brandfare. Det er livsfarligt at arbejde med, og jeg tror ikke på, vi får lov af beredskabsstyrelsen, siger han og afviser ikke, at flaskerne kunne udstyres med andre etiketter på flaskerne, sagde Seimeis direktør, Allan Feldt til TV2 ØST den 22. juli.

Forsøgte at udvise samfundssind

Seimei valgte i foråret at starte en nødproduktion af håndsprit på flaske for at imødekomme manglen på hånddesinfektion, da coronakrisen var på sit højeste i marts og april. I alt kørte produktionen i seks uger.

Beslutningen om at lave håndsprit skete ud fra et ønske om at udvise samfundssind og redde virksomheden, har Feldt-parret tidligere fortalt til TV2 ØST.

Men trods de gode intentioner, så modtog virksomheden for godt to uger siden et påbud om at trække alle flaskerne med håndsprit tilbage fra butikkerne. Miljøstyrelsens kemikalieinspektionen mente, at håndsprittens emballage kunne forveksles med virksomhedens juice og smoothies.

- Vi er glade for, der er kommet en god dialog med Miljøstyrelsen, og de har gjort deres til at finde en god løsning, siger Mette Feldt, stifter og medindehaver af Seimei.
- Vi er glade for, der er kommet en god dialog med Miljøstyrelsen, og de har gjort deres til at finde en god løsning, siger Mette Feldt, stifter og medindehaver af Seimei. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Seimei havde i mangel på emballage valgt at bruge de samme flasker, som bruges fødevareprodukterne, til virksomhedens håndsprit. Dog havde flasken til håndsprit fået en anden farve for netop at gøre den forskellig fra virksomhedens fødevareprodukter.

Truet økonomisk

Ifølge Seimei-ejerne ville regningen for at trække mindst 100.000 flasker med håndsprit tilbage fra markedet være uoverstigelig for Nakskov-virksomheden, som Feldt-parret så truet på sin eksistens.

Læs også
Juicefabrik omlagde produktion til håndsprit - nu skal de trække produkterne tilbage
Læs også
Juicefabrik omlagde produktion til håndsprit - nu skal de trække produkterne tilbage

Men efter to uger på pinebænken er påbuddet nu blevet erstattet med en endegyldig dispensation fra Miljøstyrelsen, som uddyber nyheden i en meddelelse:

- Hvis håndsprit undtagelsesvist sælges i fødevareemballage, skal etiketten tydeligt vise de nødvendige advarsler om, at produktet ikke må drikkes. Det er et af vilkårene i en dispensation om fysisk lovliggørelse fra Miljøstyrelsen.

Dispensationen indebærer, at Seimei og andre virksomheder - der sendte håndsprit på markedet i forhåndenværende fødevareemballage under coronakrisen - slipper for at skulle trække i tusindvis af varer tilbage på en betingelse: At de resterende produkter på markedet påsættes nye etiketter med advarsel om, at håndspritten skal opbevares utilgængelig for børn, og at den ikke må drikkes.

- Dispensationen gælder sager, hvor fødevarevirksomheder er kommet i økonomisk klemme, fordi de i perioden har vist samfundssind, og omstillet produktionen til håndsprit, fordi der var mangel på dette i foråret, skriver Miljøstyrelsen videre i meddelelsen.

Velvilje fra kunderne

Ifølge Seimei-indehaveren har flere af virksomhedens store kunder tilkendegivet velvilje i forhold til at få distribueret de klistermærker, som skal markere, at flaskernes indhold ikke er spiseligt.

- Vi er glade for, der er kommet en god dialog med Miljøstyrelsen, og de har gjort deres til at finde en god løsning, som er mulig for os at efterleve, og som ikke kræver, vi skal tilbagetrække vores håndsprit, siger Mette Feldt.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion oplyser, at man i perioden april til juli i år udstedte påbud om, at håndspritprodukter fra fem fødevarevirksomheder skulle trækkes tilbage.

Påbuddet var begrundet med, at produkterne kunne forveksles med fødevareprodukter.


Nyhedsoverblik