Se de unikke filmoptagelser - sådan lærte raske drenge at springe på hovedet i 1930’erne

Et omfattende arkiv af unikke filmoptagelser fra livet på Lolland i 1930'erne og 1940’erne er ved at blive digitaliseret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er nogle unikke filmoptagelser, som Nakskov Lokalhistoriske Arkiv er kommet i besiddelse af.

Sådan lyder det fra Heidi Pfeffer, der er arkivleder på det lokalhistoriske arkiv.

Arkivet er ved at digitalisere en stor bunke filmoptagelser, som en lokal amatørfilmfotograf optog tilbage i mellemkrigstiden og under Anden Verdenskrig af livet i Nakskov og på det vestlige Lolland.

quote Det er enestående

Heidi Pfeffer, arkivleder på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Her er det blandt andet dukket opdagelser op af friske drenge, som tilbage i midten af 1930’erne lærer at lave hovedspring på byens gamle badeanstalt.

- Badeanstalten blev bygget i 1922, og dengang havde man ikke mulighed for at tage ud at bade ved Hestehovedet, som først blev anlagt efter Anden Verdenskrig. Så når børnene skulle lære at svømme, eller folk skulle bade, så foregik det Søbadeanstalten, siger Heidi Pfeffer.

- Ud over almindelig adgang for folk, var der også designet skolebade for både drenge og piger, og i sommerferien var der mellem 10.00 og 12.00 gratis adgang for børn, der fik svømmeundervisning. Så det var et fantastisk tiltag, der sørgede for, at børnene i Nakskov lærte at svømme, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv
 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

- Jeg tror ikke, at badeanstalten havde særlig godt vand, fordi det lå lige over for skibsværftet. Men det var de muligheder, der var dengang, så det tog man nok ikke så højtideligt, siger Heidi Pfeffer.

Tegnet af særlig arkitekt

Søbadeanstalten var tegnet af arkitekt Ejnar Ørnsholt, og han har en helt særlig betydning for Nakskov.

- Ejnar Ørnsholt er den arkitekt i Nakskovs historie, der har tegnet boliger og officielle bygninger i byen, så han er et meget kendt navn i Nakskov. I 1922 var han relativ nyankommen til byen og havde fået den her opgave at tegne badeanstalten, fortæller Heidi Pfeffer.

Den populære badeanstalt blev dog revet ned i midten af 1950’erne, fordi den var i meget dårlig stand. I stedet blev Nakskov Svømmehal individet i 1955.

Flere optagelser på vej

Det er den tidligere bygningskonstruktør og amatørfilmfotograf Adolph Lehm, der gennem sit filmkamera blandt andet forevigede de badende drenge på Søbadeanstalten.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Efter sin død blev Adolph Lehms mange optagelser af hverdagslivet på Lolland overdraget til Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, som nu er ved at digitalisere optagelserne.

- Vi har fået digitaliseret en stor del af de optagelser, som Adolph Lehm har lavet på Lolland og især i Nakskov. Det er ikke bare familiefilm, jeg tror, at det er en form for dokumentation af livet på Lolland, siger Heidi Pfeffer.

Adolph Lehm var bygningskonstruktør og boede i Nakskov, og han havde ifølge Heidi Pfeffer altid sit lille kamera med sig på arbejde, derfor findes der i Nakskov Lokalhistoriske Arkiv også mange optagelser af store lokale ejendomme under deres opførsel.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

- For Nakskovs vedkommende er filmoptagelserne unikke, fordi de viser byen og livet i byen fra midt i 1930’erne og frem til midt i 1940’erne. Det er enestående, og vi kender ikke andre fotografer, der ligesom ham har gået rundt og filmet, når de har set noget spændende. Han har muligvis filmet noget til ugerevyerne i biograferne, som inden filmen viste nyhedsklip inden, siger Heidi Pfeffer.

Stor forkærlighed for roser og hunde

Men Adolph Lehm havde ifølge Heidi Pfeffer også stor forkærlighed for at filme roser, margueritter, hunde og får på markerne.

- Så der et kæmpe spænd i hans filmoptagelser, siger hun og betegner hans optagelser som en vigtig dokumentation af byen.

- Det er den eneste filmiske dokumentation, vi har af livet i Nakskov, som ikke er opstillet.

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv lægger løbende flere af Adolph Lehms optagelser ud på arkivets egen Facebookside, hvor nysgerrige kan følge med i livet på Lolland.