Se de unikke billeder - sådan høstede man under Anden Verdenskrig

Et omfattende arkiv af unikke filmoptagelser fra livet på Lolland i 1940'erne er ved at blive digitaliseret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens de fleste nyder sommeren langs de danske kyster eller hjemme hos familien, så arbejder landmændene ude på markerne med at få høsten i hus.

Ved hjælp af nutidens store mejetærskere og traktorer skal der kun få personer til at klare høsten.

quote Det er bemærkelsesværdigt, at de høster med hånden

Heidi Pfeffer, arkivleder på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Men sådan var det ikke under Anden Verdenskrig, hvor hele familier og naboer ved hjælp af flere heste måtte sætte badeture og afslapning på pause for at hjælpe til med høsten.

Sådan var det også på det vestlige Lolland, hvor den tidligere bygningskonstruktør og amatørfilmfotograf Adolph Lehm forevigede høsten ved hjælp af sit kamera. Og det er ifølge Heidi Pfeffer, arkivleder på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, nogle unikke optagelser.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv
 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

- På filmen ser man, hvordan der skæres for, for at lave et skår ind mod nabomarken. Det gjorde man for at hestene ikke skulle trampe i sæden, inden den blev høstet. Når skåret var lavet, kunne man gå i gang med at høste med selvbinderen, siger hun.

På optagelserne med Nakskov i baggrunden ser man blandt andet 10-12 heste, styret af fem-seks arbejdsmænd, i færd med at høste den samme mark.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

- Det vidner om, hvor mange mennesker der skulle til for at høste en mark for over 75 år siden. I dag kører en kæmpe mejetærsker og høster en mark via satellitstyring, og landmanden kan sidde og høre radio imens, så på den måde har landbruget og landsbrugsvilkårene ændret sig helt utrolig meget siden dengang, siger Heidi Pfeffer

Flere optagelser på vej

Efter sin død blev Adolph Lehms mange optagelser af hverdagslivet på Lolland overdraget til Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, som nu er ved at digitalisere optagelserne.

- Vi har fået digitaliseret en stor del af de optagelser, som Adolph Lehm har lavet på Lolland og især i Nakskov. Det er ikke bare familiefilm, jeg tror, at det er en form for dokumentation af livet på Lolland, siger Heidi Pfeffer.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv
 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Adolph Lehm var bygningskonstruktør og boede i Nakskov, og han havde ifølge Heidi Pfeffer altid sit lille kamera med sig på arbejde, derfor findes der i Nakskov Lokalhistoriske Arkiv også mange optagelser af store lokale ejendomme under deres opførsel.

- Men han har også haft en stor forkærlighed for at filme roser, margueritter, hunde og får på markerne. Så der et kæmpe spænd i hans filmoptagelser, siger hun.

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv vil løbende lægge flere af Adolph Lehms optagelser ud på arkivets egen Facebookside, hvor nysgerrige kan følge med i livet på Lolland.

 
  Foto: Adolph Lehm - Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Nyhedsoverblik