Samler underskrifter for at bevare stræde

Borgere og politikere var torsdag på gaden i Nakskov for at samle underskrifter mod et byggeprojekt, der vil lukke et historisk stræde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et lille stræde ved adressen Søndergade 25 i Nakskov er centrum for stor debat.

Politikerne i Lolland lægger nemlig op til at give tilladelse til et butiksbyggeri, som vil ændre området, der populært kaldes "Urmagerstræde", markant.

Men flere byrådsmedlemmer er imod.

- Hvorfor vil man rive noget bevaringsværdigt ned, når alle, der har forstand på det, siger, det skal blive. Både Kulturstyrelsen, museer og sågar vores egne embedsmænd, spørger løsgængeren Leo Christensen, som torsdag var på gaden for at samle underskrifter imod byggeprojektet.

"Urmagerstrædet" er lige nu spærret af, fordi der ligger en brandtomt, men har ellers været åben for offentligheden siden 70'erne.

Hvis butiksprojektet bliver gennemført, bliver vejen lukket. I stedet bliver der gennemgang gennem glasdøre i begge ender af den nye butik - når den altså er åben.

Samtidig bliver en over 300 år gammel og bevaringsværdig bygning revet ned.

Projektet vil ødelægge vigtig kulturarv, mener foreningen Nakskov.NU, som også er med til at samle underskrifter imod. 

- Vi betragter det her som vigtig kulturhistorisk arv, som man ikke må ødelægge, siger Søren Jensen, som er bestyrelsesmedlem i foreningen.

Sagen skal behandles på et byrådsmøde på torsdag. Indtil videre ser der ud til at være flertal for at give tilladelse til byggeriet. 

- Det er vigtigt at bevare de historiske bygninger, men vi skal også passe på med at lade dem stå og forfalde. Vi er nødt til at prioritere, hvad vi kan finde penge og investorer til at bevare, mener Henrik Høegh (V), som er formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Lolland.

Henrik Høegh lægger vægt på, at bygherren fortsat skal bevare og vedligeholde det fredede forhus på adressen.

Leo Christensen fortsætter underskriftsindsamlingen de kommende dage. Han får opbakning fra blandt andre Enhedslisten og Lokallisten Lolland.