Røde tal i Lolland: Vi har ramt bunden nu

Lolland Kommune ligger helt i bund, når det angår likviditet per indbygger. Derfor er kommunen i løbende kontakt med Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kassebeholdningen i Lolland Kommune har set bedre dage.

Gennemsnitslikviditeten i de danske kommuner var i 2016 på 7.098 kroner pr. indbygger. I Lolland Kommune lå den på bare 1.486 kroner, og dermed scorer kommunen en bundplacering.

quote Min prognose er, at<br />vi har ramt bunden nu

Thomas Knudsen, kommunaldirektør, Lolland Kommune

- Hovedforklaringen er meget enkel: Vi har flere udgifter, end vi har indtægter, og sådan har det set ud de seneste år, siger Thomas Knudsen, kommunaldirektør, Lolland Kommune til TV ØST.

Kommunaldirektøren forventer dog ikke, at tallet bliver lavere i år.

- Min prognose er, at vi har ramt bunden nu. Vi kommer til at ligge i det samme lag i 2017, siger han.

Indtægter er faldet med 300 millioner kroner

Når kommunekassen er så lav, kan der være risiko for, at kommunen bliver sat under statslig administration. Allerede nu er Økonomi- og indenrigsministeriet i løbende kontakt med Lolland Kommune.

quote  At blive sat under administration er en bekymring,<br />men det er ikke noget, jeg som kommunaldirektør frygter, vil ske

Thomas Knudsen, kommunaldirektør, Lolland Kommune

- At blive sat under administration er en bekymring, men det er ikke noget, jeg som kommunaldirektør frygter, vil ske. Vi prøver at forklare Økonomi- og Indenrigsministeriet vores situation, men at blive skældt ud hjælper ikke, siger Thomas Knudsen.

De seneste fire år er kommunens indtægter faldet med 300 millioner kroner, men udgifterne er ikke fulgt med.

- Problemet kan ikke løses alene af os på Lolland. Vi så gerne, at Folketinget arbejdede på en bedre kommunal udligning. Vi modtager mange mennesker fra de kommuner, der har en god økonomi, og det er ofte mennesker, der er på offentlig forsørgelse, siger Thomas Knudsen

Velfærden kan blive beskåret

Det er op til politikerne i Lolland Kommune at beslutte, hvad der skal gøres med den økonomiske situtation. Kommunaldirektøren peger på to scenarier. 

- Der er to muligheder. Enten skal vi øge indtægterne ved en skattestning. Ellers skal reducere udgifterne ved at skære i velfærden. Det er en beslutning, som mit byråd skal træffe her i foråret, siger Thomas Knudsen

Lolland Kommune har sammen med Holbæk Kommune og Vordingborg Kommune den tvilsomme ære af at have den dårligste kassebeholding blandt landets 58 kommuner. Du kan se, hvordan det ser ud i din kommune, her: