Retssag mod 28 russiske søfolk er i gang – var der overhovedet krav om arbejdstilladelse?

9. marts blev 28 russiske søfolk anholdt i Rødbyhavn for at arbejde uden arbejdstilladelse på Femern-byggeriet. I dag var første retsmøde i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De er allerede blevet udvist. Nu er spørgsmålet, om de også skal straffes med bøde.

Der var ingen tvivl i Retten i Nykøbing Falster om, at de 28 russiske søfolk, som blev anholdt den 9. marts i år i Rødbyhavn, ikke havde arbejdstilladelser.

Spørgsmålet i retten var derimod, om det var et krav, at de skulle have det.

Tirsdag var nemlig første og eneste retsdag i sagen om de 28 russiske søfolk, som arbejdede på to slæbebåde i forbindelse med Femernbyggeriet. Anholdelsesaktionen den 9. marts foregik i samarbejde mellem Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

quote Det er ikke sådan, at skibene har sejlet ind midt om natten og forsøgt at skjule deres eksistens

Karina Ekdahl, forsvarer

Det er den statslige virksomhed Femern A/S, der er bygherre på Femern-forbindelsen, som er Danmarks største anlægsprojekt. De 28 russiske søfolk var hyret af hollandske FBC, Fehmarn Belt Contractors, der er en af hovedentreprenørerne.

Ingen af de 28 russiske søfolk var til stede i retten, da Udlændingestyrelsen allerede har udvist dem. Så en ting er sikkert; de er ikke i dansk farvand længere, men har de på noget tidspunkt taget fast ophold i Danmark?

Fast eller midlertidigt ophold?

Det var nemlig et af de helt store spørgsmål under retsmødet. Befandt russerne sig i dansk farvand i fast ophold eller det var midlertidigt? For det kan være en afgørende faktor for, om russerne skulle have haft arbejdstilladelser eller ej.

Ifølge anklageskriftet arbejdede de russiske søfolk på to slæbebåde, hvor de fragtede pramme med jord og materialer frem og tilbage i forbindelse med et molebyggeri ved den kommende Femern-forbindelse i Rødbyhavn. Ifølge anklageskriftet fragtede de materialerne i det indre danske farvand i og omkring Rødbyhavn.

Bådene ankom til Rødbyhavn den 10. november sidste år. Begge både har været omkring Rødbyhavn, og de har anløbet til selve havnen, men hvor mange gange er forsvarer og anklager ikke enige om.

Der er nemlig ikke krav om arbejdstilladelse, hvis udenlandske skibe passerer gennem dansk farvand.

Forsvarer: Alle 28 russere skal frifindes

Forsvarer Karina Ekdahl mener, at alle 28 russiske søfolk skal frifindes. Hun mener, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til at kræve arbejdstilladelse af de russiske søfolk.

- Jeg mener, at de russiske søfolk skal frifindes, siger Karina Ekdahl til TV2 ØST efter retsmødet.

- Der er tale om russiske skibe, og der gælder særlige regler for udenlandske skibe, der arbejder i Danmark. Og derfor mener jeg som sagt, at de skal frifindes og så må vi bare afvente dommen.

Læs også
Politi: 28 russere arbejdede uden tilladelse på Femern-byggeriet
Læs også
Politi: 28 russere arbejdede uden tilladelse på Femern-byggeriet

Under proceduren argumenterede Karina Ekdahl blandt andet for, at både Søfartsstyrelsen, Femern A/S og politiet har været på kontrolbesøg på de to slæbebåde, hvor der ikke kom bemærkninger.

- Det er ikke sådan, at skibene har sejlet ind midt om natten og forsøgt at skjule deres eksistens.

- Der har været fuld gennemsigtighed fra start af. De har bare ikke vidst, at det var et krav med arbejdstilladelser, lød det fra forsvareren under proceduren.

quote Man har ingenting gjort

Rune Jensen, anklager

Samtidig understregede hun, at der var tale om et midlertidigt ophold – ikke fast ophold. De russiske søfolk skulle udføre et specifikt arbejde og ville derefter sejle ud igen.

- Det er derfor ikke et fast ophold, sagde hun.

- Besætningsmedlemmerne var her kort tid. Ifølge anklageskriftet varierer det fra, at en var her i én dag til en anden, der var der i 2,5 måned. Det kan ikke være fast ophold. Projektet havde et fast sluttidspunkt, derefter skulle de videre til andre projekter. Så er det ikke fast ophold.

- De er her midlertidigt. De skal ud igen. De har ikke til hensigt at være her fast, slog hun fast.

Anklager kræver bødestraf

Anklager Rune Jensen mener til gengæld, at der var tale om fast ophold, da russerne kom til Rødbyhavn den 10. november sidste år. 

Han går efter en bødestraf til alle 28 russere. De laveste bøder er på 3.000 kroner, mens den højeste er på 7.500 kroner, fordi vedkommende ifølge anklagemyndigheden heller ikke havde gyldig opholdstilladelse. Beløbet af bøden afhænger af, hvor længe de har arbejdet på slæbebådene uden arbejdstilladelse. Og det er vurderet ud fra takster, der er sat af Rigsadvokaten.

Under anklager Rune Jensens procedure remsede han en række paragraffer op, som alle viste det samme mønster – at hvis et udenlandsk skib ikke kun passerer dansk farvand, så skal man have arbejdstilladelse.

- Kan man ikke sige, at de kan falde tilbage på, at det er arbejdsgiverens skyld? Spurgte Rune Jensen retorisk.

Men i russernes ti sider lange kontrakt står der ikke anført noget om arbejdstilladelse, eller at det er arbejdsgiveren, der sørger for det. Ifølge SIRI skal man – uanset om man er undtaget eller ej – ansøge om arbejdstilladelse. Og de 28 russere havde ikke søgt og havde stillet sig tilfreds med, at det gik nok.

- Derfor er det uagtsomhed fra russerne, de burde tjekke op på det, lød det fra anklageren.

Han påpegede samtidig, at det er professionelle søfolk, som arbejdede på et stort anlægsprojekt.

- Man har ingenting gjort, konstaterede Rune Jensen i retten.

Det er Fehmarn Belt Contractors, som er arbejdsgiver for de russiske søfolk. Under retsmødet kom det frem, at de ikke er sigtet i sagen, men at politiet efterforsker sagen.

Alle 28 tiltalte russere nægter sig skyldige. Der falder dom i sagen den 29. juni. 


Nyhedsoverblik