¨

Resistent ukrudt truer landmænds afgrøder

Foto: TV ØST

Det kan få katastrofale følger for landmændene, når ukrudtet på markerne bliver resistent over for sprøjtemidler.

Landmænd oplever hyppigere end før, at ukrudtet er resistent over for de sprøjtemidler, de bruger, og hos Knud Knudsen i Errindlev på Lolland kan det få alvorlige konsekvenser, hvis han ikke længere kan holde ukrudtet ned. Det skriver Politiken.

I hans hvedemark huserer planten agerrævehale, og den kvæler hveden, hvis ikke man får bugt med den i tide. Stor var skrækken derfor, da Knud Knudsen opdagede, at det ikke længere hjalp at sprøjte mod den. Med sine 180 hektar hvede kan det hurtigt koste ham et tab på 200.000-300.000 kroner.

Sket de sidste 20-25 år

Også blandt forskere på området vækker det resistente ukrudt bekymring.

- Det er noget, vi er meget bekymrede over. Det er sket over de sidste 20-25 år, i takt med at der i Danmark er blevet flere restriktioner for at godkende midler og dermed færre muligheder for at skifte mellem midlerne, siger Jens Erik Jensen, landskonsulent i Seges - det tidligere Videncenter for Landbrug.

Udover at skifte mellem de tilgængelige sprøjtemidler kan landmændene veksle mellem tidspunkterne for såningen og så i foråret frem for i efteråret. Problemet er bare, at vintersæd giver højere udbytte, og at der oveni også er nogle fordele i udnyttelsen af jorden ved at så om efteråret.

Knud Knudsen på Lolland håber at have fået bugt med agerrævehalen ved at skifte sprøjtemiddel. I hvert fald ser det ud til at virke foreløbigt.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App