Regeringen er parat til at iværksætte asylnødbremse

Tyrkiet har åbnet sine grænser. Den danske regering vil undgå massiv tilstrømning af flygtninge og migranter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen er parat til at bruge den såkaldte asylnødbremse, hvis tusindvis af flygtninge og migranter tager turen op igennem Europa og banker på ved Danmarks grænser.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar.

Meldingen kommer, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, lørdag meddelte, at han åbner Tyrkiets grænser. Derved kan migranter få adgang ind i Europa.

Her i området kan man krydse grænsen ved Gedser og Rødbyhavn. I 2015 søgte 21.316 personer asyl i Danmark. Det var med afstand det år, hvor der kom flest flygtninge og migranter til Danmark. 

Steg drastisk i 2015

Asylnødbremsen kan iværksættes, hvis antallet af asylansøgere pludselig skulle stige drastisk. Som det eksempelvis var tilfældet i 2015.

- Med den såkaldte nødbremse kan vi midlertidigt lukke grænsen for asylansøgere, hvis der er tale om en krisesituation, hvor Dublinsamarbejdet reelt er holdt op med at fungere.

- Der er vi ikke endnu. Men det er et redskab, som vi selvfølgelig er klar til at bruge, hvis betingelserne for det er opfyldt, siger ministeren.

Den 7. september 2015 ankom et stort antal flygtninge til Rødbyhavn på Lolland, hvor de begyndte at gå ad motorvejen. Arkivfoto.
Den 7. september 2015 ankom et stort antal flygtninge til Rødbyhavn på Lolland, hvor de begyndte at gå ad motorvejen. Arkivfoto. Foto: TV ØST

Erdogan stiller krav

Erdogans mål er formentlig at presse europæiske regeringer til at vise mere støtte i den konflikt, som Tyrkiet har med den syriske regeringshær i den nordlige syriske provins Idlib.

Her mistede 34 tyrkiske soldater livet torsdag ved et luftangreb.

Et af Erdogans krav er, at EU skal tage imod flere flygtninge fra Syrien. Tyrkiet giver det syriske luftvåben skylden for angrebet. Rusland støtter militært det syriske regime og har deltaget i flyangreb i Idlib.

Over 500 migranter er søndag kommet sejlende til de græske øer Lesbos, Samos og Chios. Det oplyser en kilde i græsk politi ifølge Reuters.

I forvejen opholder et stort antal migranter sig på øerne i overfyldte lejre. De håber på at kunne komme længere nordpå i Europa. Men der er ikke politisk vilje i EU til at tage imod dem.

FAKTA: Hvad er en asylnødbremse?