Regeringen er parat til at iværksætte asylnødbremse

Tyrkiet har åbnet sine grænser. Den danske regering vil undgå massiv tilstrømning af flygtninge og migranter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen er parat til at bruge den såkaldte asylnødbremse, hvis tusindvis af flygtninge og migranter tager turen op igennem Europa og banker på ved Danmarks grænser.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar.

Meldingen kommer, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, lørdag meddelte, at han åbner Tyrkiets grænser. Derved kan migranter få adgang ind i Europa.

Her i området kan man krydse grænsen ved Gedser og Rødbyhavn. I 2015 søgte 21.316 personer asyl i Danmark. Det var med afstand det år, hvor der kom flest flygtninge og migranter til Danmark. 

Steg drastisk i 2015

Asylnødbremsen kan iværksættes, hvis antallet af asylansøgere pludselig skulle stige drastisk. Som det eksempelvis var tilfældet i 2015.

Læs også
For tre år siden vandrede flygtningene på motorvejen: - Jeg glemmer det aldrig
Læs også
For tre år siden vandrede flygtningene på motorvejen: - Jeg glemmer det aldrig

- Med den såkaldte nødbremse kan vi midlertidigt lukke grænsen for asylansøgere, hvis der er tale om en krisesituation, hvor Dublinsamarbejdet reelt er holdt op med at fungere.

- Der er vi ikke endnu. Men det er et redskab, som vi selvfølgelig er klar til at bruge, hvis betingelserne for det er opfyldt, siger ministeren.

Den 7. september 2015 ankom et stort antal flygtninge til Rødbyhavn på Lolland, hvor de begyndte at gå ad motorvejen. Arkivfoto.
Den 7. september 2015 ankom et stort antal flygtninge til Rødbyhavn på Lolland, hvor de begyndte at gå ad motorvejen. Arkivfoto. Foto: TV2 ØST

Erdogan stiller krav

Erdogans mål er formentlig at presse europæiske regeringer til at vise mere støtte i den konflikt, som Tyrkiet har med den syriske regeringshær i den nordlige syriske provins Idlib.

Merete Hansen
Læs også
Et år efter flygtninge på motorvej: Ville gøre det hele igen
Merete Hansen
Læs også
Et år efter flygtninge på motorvej: Ville gøre det hele igen

Her mistede 34 tyrkiske soldater livet torsdag ved et luftangreb.

Et af Erdogans krav er, at EU skal tage imod flere flygtninge fra Syrien. Tyrkiet giver det syriske luftvåben skylden for angrebet. Rusland støtter militært det syriske regime og har deltaget i flyangreb i Idlib.

Over 500 migranter er søndag kommet sejlende til de græske øer Lesbos, Samos og Chios. Det oplyser en kilde i græsk politi ifølge Reuters.

I forvejen opholder et stort antal migranter sig på øerne i overfyldte lejre. De håber på at kunne komme længere nordpå i Europa. Men der er ikke politisk vilje i EU til at tage imod dem.

FAKTA: Hvad er en asylnødbremse?

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har søndag meddelt, at S-regeringen er parat til at iværksætte asylnødbremsen.

 

Meldingen kommer, fordi Tyrkiet åbner sine grænser. Derved kan migranter få adgang ind i Europa.

 

Efter flygtninge- og migrantkrisen fra 2015, hvor store dele af EU var under pres, lavede den daværende V-regering sammen med blå blok en finanslov for 2017. I den var der oprettet en asylnødbremse.

 

Daværende minister på området var Inger Støjberg (V). Hun sagde om nødbremsen:

 

- Vi indfører nu en nødbremse, der gør det muligt at afvise asylansøgere ved grænsen, hvis Dublin-systemet reelt bryder sammen, og de danske grænser kommer under pres.

 

- Hvis der igen går hul på Europas grænser, skal vi kunne håndtere situationen, og det kan nødbremsen bidrage til.

 

Dublin-forordningen er en aftale mellem EU-landene, Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein.

 

Den skal sikre, at en asylansøgning, der indgives i et af disse lande, kun behandles af ét land.

 

Den skal også sikre, at der altid kan findes et land, der er ansvarlig for behandlingen af en asylansøgning.

 

Her er hovedelementer i aftalen om en asylnødbremse:

  • En nødbremse, som gør det muligt at afvise asylansøgere ved grænsen.
  • Aftaleparterne har indført en lovhjemmel, som giver mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen til et sikkert land omfattet af Dublinforordningen.
  • Nødbremsen vil kunne anvendes, hvis der opstår en krisesituation, hvor Dublinsystemet formelt set stadig fungerer, men hvor samarbejdet reelt er ophørt med at fungere. Og hvor Danmark således ud fra en folkeretlig vurdering ikke længere kan anses for forpligtet til at følge Dublinprocedurerne.
     

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet


Nyhedsoverblik