Redegørelse finder mange syge Vestas-medarbejdere

Arbejdstilsynets redegørelse viser mange tilfælde af sygdom hos Vestas. En stor del er udløst af epoxy.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdstilsynet har færdiggjort sin redegørelse om forholdene på vindmølleproducenten Vestas' fabrikker. Den blev begyndt, da DR kunne fortælle om store problemer med sygdomme relateret til arbejdet med kemikaliet epoxy.

Redegørelsen viser, at der fra 2004-2016 er registreret 478 anmeldelser om erhvervssygdomme hos Vestas. 140 af dem er om hud- og luftvejssygdomme, som er dem, DR rapporterede om.

- Jeg har modtaget Arbejdstilsynets redegørelse om tilsynsindsatsen i forhold til produktion af vindmøller hos Vestas.

- Redegørelsen viser, at der har været et betydeligt antal arbejdsskader knyttet til epoxy på Vestas, skriver beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i en kommentar til redegørelsen.

Arbejdsgruppe skal løse problemet

Af rapporten fremgår det, at Arbejdsskadestyrelsen i samme periode har registreret 120 sager med hud- og luftvejssygdomme. Tre fjerdedele af dem er blevet anerkendt og langt hovedparten har at gøre med epoxy.

- Cirka 80 procent af de 120 sager er registreret på lokationen i Lem, hvor hovedproduktionen af vindmøllevinger foregår, og hvor der er et stort antal ansatte, står der i redegørelsen.

Sagen om Vestas kom frem efter DR's beskrivelser af problemer hos vindmølleproducenten Siemens. De to sager har fået beskæftigelsesministeren til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal løse problemerne.

Behov for strammere krav

- Vi skal blive bedre til at bruge og reagere på data for arbejdsskader i tilsynsindsatsen, jeg har nedsat en hurtigt-arbejdende arbejdsgruppe om epoxy, og jeg indkalder forligskredsen, så vi sammen kan beslutte, om der er behov for strammere krav for tildeling af kronesmiley.

- Derudover har Arbejdstilsynet oplyst, at de på baggrund af Vestas-redegørelsen fremover vil tage højde for, at en virksomhed kan have mange produktionssteder, skriver Jørn Neergaard Larsen.

Derfor skal Arbejdstilsynet både se på det samlede antal anmeldelser på virksomheden og på de enkelte produktionsenheder, når de udvælger virksomheder til tilsyn, lyder det.

Historierne udløste kritik af Arbejdstilsynet, der dog i rapporten om Vestas ikke har fundet, at det har svigtet sit tilsyn.

- Det er først og fremmest Vestas' ansvar at sikre, at arbejdet med farlige kemikalier foregår forsvarligt, så medarbejderne ikke bliver syge, skriver ministeren.

Få tilfælde fra Nakskov

Arbejdstilsynet oplyser til TV ØST, at der er i perioden 2004-2016 ifølge deres Erhvervssygdomsregister er anmeldt færre end fem tilfælde af hudsygdomme på Vestas´ afdeling i Nakskov.

I færre end fem anmeldte tilfælde af erhvervssygdomme er epoxy nævnt som eksponering, i færre end ti tilfælde støv, fibre og så videre. Men ikke epoxy. Der ingen tilfælde er af eksponeringen isocyanater. De øvrige anmeldelser vedrører især muskelskeletsygdomme.

Desuden har Arbejdsskadestyrelsen truffet afgørelse i cirka fem sager vedrørende hudsygdomme i perioden 2004 til 2016. I samtlige sager er eksponeringen epoxy angivet i begrundelsen for afgørelsen. Cirka 80 procent anerkendt. Der er ingen luftvejssygdomme eller tilfælde af udsættelse for isocyanater på adressen i Nakskov.

/ritzau/ TV ØST