Psykiatere: Hvorfor mødte de op i uniform?

Psykiatere retter nu en hård kritik mod politiet i sagen om den 32-årige soldat fra Lolland, der blev skudt i en lejlighed på Nørrebro.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den samlede danske stand af psykiatere retter nu en hård kritik mod politiet i sagen om den 32-årige tidligere soldat, der forleden blev skudt af en betjent i sin lejlighed i København, skriver Politiken fredag.

- Når manden tror, at han er Tor og svinger med en hammer, er der ingen tvivl om, at han er psykotisk. Politiet skulle have taget en psykiater med. Når han samtidig var bange for betjente i uniform, burde de have været i civil, siger overlæge Anders Fink-Jensen, der er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, til Politiken.

Psykiaternes formand understreger, at en speciallæge i psykiatri - i modsætning til en politimand - er uddannet til at kunne vurdere, om manden var psykotisk, om han skulle i behandling, og om hans sygdom gjorde ham farlig.

- Samtidig kunne en læge alene med sin fremtoning have dæmpet manden ned i modsætning til to uniformerede betjente, siger Anders Fink-Jensen til Politiken.

Han udtaler sig ud fra oplysninger fra afdødes familie. De fortæller nu til Politiken, at de et døgn inden skyderiet bad politiet om hjælp. De ringede og sagde, at manden var tidligere soldat og sad i lejligheden og svingede med en hammer i den tro, at han var Tor.

Politiet lovede ifølge familien, at de ville »tage deres forholdsregler« og besøge manden. De ankom mandag aften med en låsesmed, der hjalp dem ind, for ingen var hjemme, siger familien og den beboer, der lukkede politiet ind i opgangen.

Tirsdag eftermiddag ringede familien på ny til politiet og sagde, at den nu afdøde var psykisk syg og skulle indlægges.

Ifølge familien sagde politiet, at »de aldrig ville tage derud uden en læge«. Tre timer senere ankom to betjente i uniform til lejligheden. Uden psykiater.

- Det undrer mig, at politiet ikke tog en psykiater med, når de ifølge familien selv havde sagt, at de ville tage en med, siger Anders Fink-Jensen til Politiken. Den 32-årige sårede betjentene med en sabel, inden den ene betjent skød ham.

Statsadvokaten undersøger forløbet og »vil ikke blotlægge efterforskningen i pressen«, skriver Politiken.


Nyhedsoverblik