Professor: Pyroman på spil på Lolland og Falster

Kæden af halmbrande på Lolland og Falster fortsætter. Psykolog med speciale i klinisk-psykologi er ikke i tvivl om, at en syg person er på spil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er en pyroman løs på Lolland og Falster. Tidligere chef for klinisk-psykologisk afdeling på Odense Universitetshospital, professor Jørn Beckmann, er sikker på, at det er en pyroman, der står bag de mange halmbrande.

- Det er en syg person, der får stor tilfredsstillelse ved at se flammerne blusse op, lyder det fra Jørn Beckmann.

Den konklusion er han kommet frem til på baggrund af flere faktorer, der er fælles for halmbrandene.

- Det, at han slår til om natten, tyder på, at det er en regulær pyroman, fortæller Jørn Beckmann.

Læs også: massiv stigning i antallet af halmbrande i år

To former for ildspåsættere

Der er ellers flere forskellige typer af ildspåsættere. Her nævner Jørn Beckmann to typer.

1.    En syg person, der har personlighedsafvigelsen pyromani. Det er personer, der føler sig stærkt seksuelt stimuleret ved at se brande.

2.    En skadesforvoldende person, der sætter ild for at skade andre. Det kan f.eks. være mod mennesker, som de ikke bryder sig om, som de vil hævne sig på.

Siden juni i år har Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi fået 12 anmeldelser om halm-brande på Lolland og Falster.

Læs også: Halmbrande på Lolland

Brandene er blevet påsat om natten, og de fleste af dem, har brændt på en mark fjernt fra beboelse. Det gør Jørn Beckmann sikker i sin sag.

- Når der ikke er nogen døde, og det ’kun’ er halm, tyder det på, at det heldigvis ikke er en ildspåsætter, som vil volde skade. Ellers ville gerningsmanden have slået til i en by, hvor hele huse kunne brænde ned og folk risikere at dø, fortæller Jørn Beckmann.

En pyroman er på spil

I stedet mener Jørn Beckmann, at der er tale om en person, der på grund af en personfravigelse nyder at se branden sprede sig.

- Han har formodentligt skjult sig et sted tæt på branden og iagttaget flammerne brede sig og fået en stor tilfredsstillelse ved det, fortæller Jørn Beckmann.

Gerningsmanden har stiftet brandene på et stort areal, men det er alligevel afgrænset til at være Lolland og Falster. Der er for store afstande mellem brandene til, at der kan være tale om drengestreger:

- Det er ikke drengestreger, det kan jeg udelukke. Det er en person, der har et motorkøretøj af en art, som kan bevæge sig rundt på både Lolland og Falster, fortæller Jørn Beckmann fast.

Han slår fast, at der højst sandsynligt er tale om en syg person, der har brug for hjælp.  

Det er en svær opgave

Selvom Jørn Beckmann har en klar forestilling om, hvad det er for en person, er det en stor udfordring for politiet at finde den skyldige.

- Det er bestemt ikke en nem opgave, siger Jørn Beckmann. 

Han opfordrer politiet til at indkredse gerningsstederne, men da det er et så stort areal, og manden slår til om natten, kan det blive svært at finde frem til brandstifteren.

- Hvis det havde været brande, hvor der var tilskuere, ville personen stå blandt publikum, men når det er øde og om natten, vil personen nok være skjult under branden, lyder det fra Jørn Beckmann.

Læs også: Politiet efterlyser vidner til halmbrande

Politiet vil ikke konkludere endnu

De tolv brande, der er blevet anmeldt de sidste tre måneder er foregået efter samme opskrift.

- Fremgangsmåden ligner hinanden ved alle brandene, det er foregået om natten, det er halm, der bliver brændt af og det er på Lolland og Falster, fortæller Politikomissær ved Sydsjællands og Lolland.Falster Politi Casper Andersen.

Men hos politiet vil de endnu ikke konkludere noget fast.

- Det er besynderligt, at der er så mange brande i det samme område på så kort tid, men vi kan ikke sige noget med sikkerhed endnu, lyder det fra Casper Andersen.

Hvis du hører eller ser noget, bedes du kontakte politiet på 114.