Professor om overfyldt arresthus: Det nedbryder personligheden

I Maribo Arrest er fællesrummet inddraget til soverum. Det strider mod kriminalforsorgens egne idealer, mener professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Igennem længere tid har der været flere varetægtsfængslede i arresten i Maribo, end der reelt er plads til. Det betyder, at fællesrummet er lavet om til soverum for to indsatte, og at der også bor to i en enkeltmandscelle.

- Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt. Udgangspunktet er jo, at man har hvert sit værelse. Det er intentionen i de europæiske fængselsregler, at man stræber efter, at man har enkeltmandsceller, siger professor i kriminologi ved Aarhus Universitet, Anette Storgaard.

Svært at have et fællesskab

Når fællesrummet er inddraget til soverum, har de indsatte ikke så mange muligheder for at lave noget sammen. I kriminalforsorgen har man et princip om, at der skal være så meget fællesskab som muligt. Det står ikke direkte i loven, at indsatte har ret til en enecelle. Men ifølge Anette Storgaard, er det intentionen, at alle har en enecelle.

quote Man nedbryder personligheden ved at lade dem være overladt til sig selv indelåst i meget høj grad

Anette Storgaard, professor i kriminologi ved Aarhus Universitet

- Det har man strengt taget ikke krav på, men det fremgår af alle kriminalforsorgens principper og hensigter, at man skal inspirere til at komme ud fra frihedsberøvelsen med henblik på at blive kriminalitetsfri. Hvis der er super meget tryk på rent fysisk, så er der formentlig også meget tryk på personalet. De har travlt, og der foregår efter al sandsynlighed ikke meget andet, end at de indsatte bliver låst inde og får deres gårdture. Så er der ikke mulighed for at lave noget andet så som at arbejde i fællesskab eller motionere, forklarer hun og fortsætter:

- Man nedbryder personligheden ved at lade dem være overladt til sig selv indelåst i meget høj grad. Og det lyder som om, at hvis der er så meget pres på belægningen, så er der også pres på bemandingen. Og så kan det være svært, når der heller ikke er ret meget plads, at arrangere noget fællesskab, siger Anette Storgaard.

Det kan være svært at forudse, hvor mange pladser der er brug for i den enkelte arrest. For eksempel var der tidligere på ugen 24 indsatte i Maribo Arrest. Der er plads til 21. I Kalundborg Arrest er der 15 pladser men 17 indsatte i øjeblikket. I Slagelse Arrest er der plads til 29 indsatte og der er i øjeblikket netop 29.