Prisbelønnet designfirma står bag ny legeplads: - Den er virkelig sej

Børn og barnlige sjæle kan nu boltre sig på en designerlegeplads ved Hestehoved Strand.

To kæmpemæssige sæler ligger og soler sig ved Hestehoved Strand i Nakskov. En mor med dens unge.

Men sælerne er lidt anderledes. De er nemlig bygget af farverige planker og er en del af en ny legeplads, der er åbnet fredag.

quote Man bliver lidt rundtosset

Felicia Maria Marszalek, syv år

- Den er godt bygget, og så er den rigtig sjov, fordi der både er rutsjebane, og man kan kravle ind i dem (sælerne, red.), og så er der også nogle pæne tegninger inden i dem, siger 10-årige Bianca Lea Annie Marszalek.

Legepladsen er en del af projektet Nakskov 2030, og den er inspireret af dyrelivet i området.

Det er firmaet Monstrum, der står bag legepladsen. De laver legepladser, som er inspireret af omgivelserne og har blandt andet lavet en legeplads ved Københavns Lufthavn i Kastrup, hvor man kan kravle rundt på skyer og ind i et fly.

Sådan ser den store sæl ud indeni.
Sådan ser den store sæl ud indeni. Foto: Stephan Svingkær - TV2 ØST

- Den er virkelig sej, fordi man bliver lidt rundtosset af, at man går op i den store sæl fortæller syvårige Felicia Maria Marszalek.

- Nogle af de andre legepladser er lidt kedelige. Den her er lidt sjovere, fordi det er dyr, og jeg elsker dyr, tilføjer Bianca Lea Annie Marszalek.

Skal få flere ud i naturen

På legepladsen ved Hestehoved Strand kan man lege i og ved en sæl og hendes unge. Børnene kan desuden gå på opdagelse inde i den store mor-sæl, som er over ni meter lang og omkring fire meter høj.

Men det er ikke kun sælerne, børnene kan lege i og på. Der er også en sildestime, en krabbe, en snegl og en musling, som er en del af den nye legeplads.

- Legepladser må gerne være noget lidt særlig, noget lidt ekstra, og det tror vi også, at det her kan tilbyde. Det overgår alle forventninger, vi er utrolig stolte af den, siger Sara Deis-Christensen, projektleder for Strategisk Planlægning i Lolland Kommune.

Legepladsen er inspireret af dyrelivet i området.
Legepladsen er inspireret af dyrelivet i området. Foto: Stephan Svingkær, TV ØST

Monstrum har vundet flere priser for deres arbejde og har lavet legepladser til byrum verden over, blandt andet i New York, København og London.

Initiativet Nakskov 2030 er et partnerskab mellem Realdania, A.P. Møller Fonden og Lolland Kommune om at udvikle Nakskov. Partnerne har til sammen afsat 150 millioner kroner til initiativet. 

Udviklingen vil være centreret omkring Hestehovedet og fjorden, havnen og bymidten, og 12 konkrete projekter skal tilsammen skabe bedre byrum, mere overnatningskapacitet og nye oplevelser.

Den nye legeplads ved Hestehoved Strand skal inspirere flere til at komme ud i den friske luft og fremme oplevelser i naturen, skriver Nakskov 2030 på deres Facebook-side.

Legeplads fortæller historien om Faxe Ladeplads

Længere mod nordøst kan børn og barnlige sjæle også snart til se frem til at lege på en opsigtsvækkende legeplads tegnet og designet af firmaet Monstrum. 

For efter planen åbner en ny spektakulær legeplads og flere faciliteter for børn, der skal lære dem om vand og miljø, i Faxe Ladeplads.

Firmaet Monstrum er kendt for deres spektakulære, farverige legepladser flere steder i Danmark.
Firmaet Monstrum er kendt for deres spektakulære, farverige legepladser flere steder i Danmark. Foto: Monstrum

Initiativgruppen Liv i Ladepladsen har brugt det seneste år på at færdigudvikle en idé til legepladsen Det blå læringsrum, som efter planen skal ligge ved byens lystbådehavn.

- Det kommer sig af, at der ligger en sølle gynge dernede nu. Men vi har en del sejlere, der kommer derned, og vi har en børnehave, der kommer tæt på og en naturvejleder, der også gerne vil have faciliteter til børn, så de kommer tættere på vandet og lærer om livet ved vandet, sagde Marianne Bøyesen, formand i Liv i Ladepladsen, tidligere til TV2 ØST.

En ny legeplads kan være på vej til Faxe Ladeplads - og børnene kan bruge den til at lære om historien.
En ny legeplads kan være på vej til Faxe Ladeplads - og børnene kan bruge den til at lære om historien. Foto: Monstrum

- Vi vil gerne have både en legeplads og vandaktiviteter, hvor børn har mulighed for at røre ved fisk og lege med vand i forskellige niveauer, så de kan se, hvordan kysten ændrer sig, tilføjede hun.

Initiativgruppen har fået 13.000 kroner af Faxe Kommune, som den har brugt på at få tegnet skitser og planer over det endelige projekt.

- Vi ved godt, at jo mere konkret et projekt bliver, jo større chancer er der for at få midler til projektet. Derfor søgte vi Faxe Kommune om midler til at kunne betale Monstrum. Det fik vi 13.000 kroner til, og det gør, at vi nu har et meget mere konkret forslag nu.

Legepladsen skal fortælle Faxe Ladeplads' historie som blandt andet værftsby og fiskerby.
Legepladsen skal fortælle Faxe Ladeplads' historie som blandt andet værftsby og fiskerby. Foto: Monstrum

- I arbejdsgruppen er der både daginstitutionen og havnens bestyrelse, og sejlklubbens bestyrelse er også repræsenteret. Så vi er en del med forskellige interesser i området, sagde Marianne Bøyesen.

Ifølge budgettet kommer de dog til at skulle bruge 482.202 kroner. Resten skal derfor finansieres via fonde. De har tidligere søgt to fonde, som de fik afslag på. Men nu, hvor de har fået 13.000 kroner fra kommunen, har de et mere konkret projekt, og derfor håber Marianne Bøyesen, at de denne gang har større held med at søge fonde.

- Nu handler det om Friluftsrådet, Realdania og Østsjællands Vaskerifond. Vi er oppe i et temmelig stort beløb, så det er ikke sikkert, at vi får det hele på en gang, sagde Marianne Bøyesen fra initiativgruppen.