Postnummer afgør dit boliglån

Ministeren vil gribe ind overfor realkreditinstitutterne, der ikke vil låne til almindelige mennesker i Udkantsdanmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du bor et sted, som mange flytter fra - med få arbejdspladser og mange tomme huse, så kan det være mere end svært at få lån, når du skal købe nyt hus - også selv om du har en god indkomst.

Det fortæller DR Sjælland.

Det fik Chris Christiansen at mærke, da han og hustruen søgte realkreditlån til det hus som parret er ved at opføre i Maribo. Totalkredit turde kun vurdere det nyopførte parcelhus med tilhørende byggegrund til 2,6 mio. kroner, selvom det koster over 3 millioner kroner at opføre.

- Havde vi ikke selv haft god friværdi i det hus vi solgte, var det aldrig lykkedes os at realisere boligdrømmen. Det kan ikke være rigtigt, at det er postnummeret, der afgør om du kan få et lån, siger Chris Christiansen, der er tjenestemandsansat ved politiet, hans kone er sygeplejerske.

Kan ikke sælges igen

Underdirektør i Realkreditrådet Peter Jayaswal begrunder realkreditinstitutternes tilbageholdenhed med risikoen for ikke at kunne gensælge boligen i de dele af Danmark, der plages af mange tomme boliger.

- Det betyder, at det kan være meget svært at komme af med en ejendom og det skal realkreditinstitutterne tage højde for, når de går ind og vurderer om der kan ydes lån, siger Peter Jayaswal.

I dag mødes By, Bolig og Landdistriktsminister Carsten Hansen (S) med Realkreditforeningen og Realkreditrådet for at diskutere problemerne med at yde boliglån i udkantsdanmark.