Politikere vil lukke ø-skole

Fejøs eneste folkeskole ser ud til at være fortid. I går stemte politikerne i Lolland Kommune ja til at lukke skolen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Selv på en solrig sensommerdag er der ikke meget liv i gaden på Fejø. Og nu frygter ø-boerne, at der vil blive tyndet yderligere ud i øens befolkning. Torsdag aften stemte politikerne i Lolland Kommune nemlig ja til at lukke øens eneste skole.

 - Vi kan faktisk slet ikke se for os, hvordan det skal foregå, siger Kirsten Sydendal, som bor på øen med sin mand og deres tre børn. Skolen har ligget der i 54 år og huser i dag 14 elever. Kirsten Sydendal og øens øvrige indbyggere savner svar på, hvordan især de mindste børn fremover skal komme til og fra skole. For det kan hurtigt blive et probem for forældre som både bor og arbejder på øen.

 -De må jo så sende deres børn med færge og bus. Og hvordan så med ventetider og opsyn? Det er vi jo meget bekymrede for og det har vi ikke fået nogen bud på fra politkerne, siger Kirsten Sydendal.

Endelig beslutning i Oktober

Den 9. oktober skal forslaget om en skolelukning til 2. beandling i kommunen. Hvis politikerne stemmer ja endnu engang, må Fejø skole dreje nøglen om. Og det bekymrer fejøboerne. De frygter, at børnefamilier fremover vil vælge ø-livet fra.

 - Det er noget af det første potentielle tilflyttere spørger om: er der en skole, siger Kirsten Sydendal. Formand for Fejøforeningen, Jørgen Møller, deler hendes bekymring:

 - Vi er nødt til at appelere til Folketinget. For vi er nødt til at få en ø-politik, hvor vi kan få støtte til ting som færgefart og skoler. Ellers uddør udkantsdanmark, siger Jørgen Møller. Med bare 14 elever kan skolen ikke omdannes til privatskole. Derfor håber øboerne istedet, at skolen kan fortsætte som en del af en anden skole i kommunen. Og det er ikke helt urealistisk. Horslunde Realskole - knap 17 kilometer væk - er nemlig klar til at åbne en såkaldt sattelit-afdeling på øen. Det kræver dog en dispensation, som de nu vil søge om.