Politikere diskuterer fyringerne på Maribo Fællesvask

- Fremover bør vi politikere have mere viden om følgerne af en udliciteringssag, siger medlem af Økonomiudvalget, Marianne de la Motte (SF)

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Maribo Fællesvask skal fyre 20 ansatte.

Det sker som følge af, at et andet firma - udenfor regionen - nu overtager vasken af hjemmeplejens arbejdstøj i Lolland Kommune.

Hele sagen var i dag et punkt på dagsordenen hos Økonomiudvalget, hvor Marianne de la Motte fra SF blandt andet var med.

- Vi begræder hver eneste arbejdsplads, der fjernes, og det er jo også derfor, vi er meget opmærksomme på den her sag, og vi bruger tid på den.

5 fyringer er blevet til 20

Det var firmaet Berendsen fra Søborg, der i oktober vandt Lolland Kommunes udbundsrunde.

Selvom Berendsen var 400.000 kroner dyrere, så skal selskabet altså fremover sørge for tøj til hjemmeplejen i Lolland Kommune samt vaskning af tøjet.

Dermed mistede Maribo Fællesvask en af de 6 kommunale hjemmeplejer, som de sørger for tøjvask til.

Det har resulteret i 5 fyringer, men det stopper ikke der, for yderligere 12 er blevet afskediget, og der er 3 fyringer mere på vej.

Tøjvask flyttes til Jylland

Det skyldes, at ejerne af Maribo Fællesvask, De Forenede Dampvaskerier, nu vil flytte alle Mariboafdelingens hjemmehjælpsopgaver til Jylland.

Ifølge divisionschef i De Forenede Dampvaskerier, Hanne Selsholt, så kan det ikke betale sig, at vaske de resterende 5 kommuners hjemmeplejeres tøj på vaskeriet i Maribo - heller ikke selv om alle fem kommuner ligger på Sjælland og Falster.

Den konsekvens er tilsyneladende kommet bag på politikerne i Lolland Kommune.

De har ikke haft fingrene nede i udliciteringen af hjemmehjælpernes tøj, da den er blevet kørt af embedsværket.

- Politisk vil vi godt have noget at vide, når vi begynder at nedlægge arbejdspladser i eget regi, og det vil vi, for det er det, vi arbejder benhårdt på, nemlig at få arbejdspladser til Lolland, siger Marianne de la Motte (SF) til TV ØST.

Vil informeres mere fremover

Hun fortæller, at der ikke er noget at gøre i den konkrete sag om stilllingerne hos Maribo Fællesvask.

- Kontrakten er underskrevet, og politisk kan vi ikke gøre noget i den aktuelle sag, men i dag har vi så drøftet fremadrettet, at vi vil have nogle nedskrevne regler om, hvordan vi bliver informeret, sagde Marianne de la Motte (SF) efter mødet.

Hvad skal det sikre?

- Det skal sikre, at vi ved, at sådan noget er på vej, og at vi måske kunne have lavet et nyt udbud, siger SF'eren.