Politiker i angreb mod flertal: - Solceller forurener vores natur

En ny plan for solceller blev torsdag aften vedtaget af et stort flertal i byrådet i Lolland Kommune. Kun et enkelt parti sagde nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var budt op til et stilfærdigt politisk halbal i Ravnsborghallen torsdag aften.

Politikerne i Lolland Kommune havde forladt rådhuset og holdt byrådsmøde på udebane i Horslunde.

Henning A. Rasmussen (Din Stemme) sørgede dog for, at der kom gang i debatten, da han gik til angreb på kommunens nye principper for opstilling af solcelleanlæg.

- Vi har lavet landsskabsforurening nok med vores vedvarende energianlæg. Og dette forslag vil fuldende det, sagde Henning A. Rasmussen fra Din Stemme. En lokalliste, der opstod efter ballade i Venstre om opstilling af vindmøller.

Men Din stemme forudser også, at de store solcelleanlæg vil skæmme naturen.

quote Vi har lyttet og mærket stemningen. Vi har pillet anlæggene ved afkørsel 48 ved Maribo ud, så generer vi ikke flere læserbrevsskribenter

Gert Mortensen (S), formand for Teknikudvalget

- Da vi begyndte at tale om solcelleanlæg, snakkede vi om, at de kunne placeres i nærheden af andre vedvarende energianlæg eller andre større tekniske installationer. Vi var nogen, der forestillede os, at nærhed betød 600 meter omkring en vindmøllerække. Det ville jo være meget passende, da det er indenfor den afstand, hvor der alligevel ikke må bo mennesker. Sådan ser det absolut ikke ud til, at det bliver. Nu ligger der et forslag, hvor områderne strækker sig over hundreder af hektarer, lød det fra Henning A. Rasmussen.

S: Vi har lyttet til kritik

Formanden for Teknikudvalget, veteranen Gert Mortensen (S) understregede, at politikerne havde taget hensyn til kritik undervejs.

- Vi har lyttet og mærket stemningen. Vi har pillet anlæggene ved afkørsel 48 ved Maribo ud, så generer vi ikke flere læserbrevsskribenter. Men vi har samtidig noteret os, at der fortsat er et meget stort ønske fra forskellige ansøgere om at placere anlæg ved for eksempel Rødby Fjord. Derfor har vi rykket og udvidet området til solceller ved Rødby Fjord, lød det fra udvalgsformanden.

solceller.1.jpg
Læs også
Beboere frygter nyt solcelleanlæg ved Gavnø Gods
solceller.1.jpg
Læs også
Beboere frygter nyt solcelleanlæg ved Gavnø Gods

Gert Mortensen pegede på, at det bliver et krav, at de kommende solcelleanlæg bliver gemt bag et bredt plantebælte. Det samme gjorde Henrik Høegh (V).

- En af grundprincipperne er, at der skal være et læbælte med en bredde på minimum fem træer omkring disse anlæg. Og de bliver kun lagt i områder, der ikke er kuperede, så de ikke bliver så synlige. Man kan sige, at landskabsoplevelsen bliver et læbælte, som vi allerede kender godt ude fra vores lollandske natur, sagde Henrik Høegh.

Et uimponerende løfte

Men løftet om plantebælter imponerede ikke Henning A. Rasmussen.

- I praksis kommer de kommende anlæg til at ligge synlige i hvert fald i en lang årrække. Det tager lang tid, før plantebælterne dækker dem, fastslog Henning A. Rasmussen.

Der er er udpeget potentielle områder til store solcelleanlæg ved erhvervsområdet lige syd for Nakskov, ved erhvervsområdet vest for Holeby, ved Horslunde og ved Købelev, og ved vindmølleområderne Knuthenborg, Søllested, Tjørneby, Nøjsomheds Odde, Bogø Inddæmning, Skodsebølle og ved Rødby Fjord.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her kan man blandt andet se, hvor potentielle solceller kan placeres samt potentielle solcelleanlæg, hvor der er indkommet ansøgninger. Tryk på billedet for at få det større.
Her kan man blandt andet se, hvor potentielle solceller kan placeres samt potentielle solcelleanlæg, hvor der er indkommet ansøgninger. Tryk på billedet for at få det større.

Solceller skygger ikke for naturen

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) vurderede, at det samlet set ikke drejer sig om stort areal.

- Nu får nogen her til aften det til at lyde, som om Lolland bliver plastret til i solcelleanlæg. Det passer ikke. De udpegede områder svarer til tre procent af arealet. Der er masser af plads til naturen ved siden af, sagde borgmesteren.

Solceller og vindmøller på Lerchenborg
Læs også
Godser satser i højere grad på grøn energi
Solceller og vindmøller på Lerchenborg
Læs også
Godser satser i højere grad på grøn energi

Princippet for placering af fremtidige store solcelleanlæg er, at de for eksempel placeres ved ubrugte erhvervsarealer eller i nærområdet til større tekniske anlæg og el-transmissionsledninger. Hvis der modtages projektoplæg udenfor de skitserede områder, skal de screenes efter samme kriterier og behandles politisk.

Alle partier – undtagen lokallisten Din Stemme – stemte for de nye principper og de udlagte områder til solceller.


Nyhedsoverblik