Politiet: For komplekst at få flygtninge for retten

Det er for komplekst og svært at bringe de mange hundrede flygtninge i Rødbyhavn for retten. Det er årsagen til, at de onsdag aften og torsdag morgen har fået frit lejde til at bevæge sig gennem Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere end 600 flygtninge og migranter har onsdag aften og torsdag morgen af politiet fået lov til at rejse videre gennem Danmark på det, politikommisær John Andersen fra Sydjællands og Lolland-Falsters Politi onsdag aften kaldte for frit lejde. Hele onsdagen brugte ordensmagten masser af kræfter på at tilbageholde de mange flygtninge, men eftersom de kun må holde på dem i tre gange 24 timer ifølge udlændingeloven, så skulle politiet for manges vedkommende til at finde en løsning.

Og den blev at sende flere end 600 personer videre, fordi det vil blive for svært at bringe dem for en domstol.

- Vi har valgt at sende dem videre, fordi der er nogle dels retsmæssige ting blandt andet at vi kan tilbageholde folk i tre gange 24 timer i forhold til udlændingelovgivningen, og hvis ikke vi kan klare tingene indenfor de tre gange 24 timer, så skal vi som udgangspunkt gå i retten. Den situation, som vi vil stå overfor der, har vi vurderet vil være så kompleks og så svær, at vi har besluttet at lade folk gå, siger politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Uvist om frit lejde fortsætter

Om de næste hold flygtninge og migranter, der kommer ind i Rødbyhavn, også vil få lov til at få frit lejde gennem Danmark, er dog uvist.

- Der er stadigvæk de samme gældende regler, som der var i går, og dem håndhæver vi selvfølgelig, siger Kliver.

I går fik de lov at rejse videre. Vil det gælde i dag også?

- I går var en helt særlig situation, fordi der var et betydeligt pres, og der var så mange mennesker samlet, at vi var nødt til at tage højde for den sikkerhedsmæssige situation, der var. Vi vil fremadrettet lægge et betydeligt kontrolmæssigt pres på de biler og personer, der måtte komme ind i landet helt efter de forpligtelser, vi har. Det betyder, at vi er synligt til stede og agerer ud fra de efterretninger, vi får, siger Kim Kliver, der dog ikke vil uddybe nærmere, hvad 'et betydeligt kontrolpres' nærmere betyder.