Politichef: Frit lejde til flygtninge er helt efter bogen

Politiet afviser, at det er imod internationale forpligtelser at sende flygtninge videre gennem Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet vil fortsætte med at lade flygtninge rejse gennem Danmark, sådan som det er sket i Padborg og i Rødby. Det siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg torsdag på et pressemøde om flygtningesituationen. Politiet kan ikke tilbageholde udlændinge, medmindre de søger asyl, siger rigspolitichefen.

- Reglerne er således, at vi kan tilbageholde udlændinge i op til tre gange 24 timer, og så skal de løslades.

- Da de fleste kommer fra lande, som de ikke kan sendes tilbage til, så er det vores vurdering, at de har skullet løslades løbende i takt med, at fristerne er sprunget.

- Det er fuldstændig efter bogen. Det er sådan, vi har valgt at gøre, og det er sådan, vi vil fortsætte med at gøre, siger Jens Henrik Højbjerg.

Overtræder ingen bestemmelser

Ifølge rigspolitichefen har politiet ikke været i dialog med regeringen om spørgsmålet. Beslutningen er truffet på baggrund af en politifaglig vurdering og både internationale forpligtelser og nationale regler overholdes, siger han.

- Vi overtræder overhovedet ingen bestemmelser. Vi er forpligtet til at registrere folk og tage deres fingeraftryk, når de søger asyl. Det er det, vi gør. De folk, der søger asyl, kommer til Sandholm, og der bliver de behandlet fuldstændigt efter reglerne.

- Dem, der ikke søger asyl, spørger vi om deres navn, og hvor de kommer fra, så vi ved, hvem de er, og så kan de tage videre, siger rigspolitichefen.

Parat til udfordringerne

Siden onsdag morgen er der kommet omkring 1000 indrejsende flygtninge og migranter, mens der siden søndag morgen er kommet 3200 i alt, oplyser Rigspolitiet.

- Der er mange kvinder, børn og gamle, og der er mange, der er i relativt dårlig forfatning. Politiets opgave er først og fremmest at sikre, at der ikke er nogle, der kommer til skade, og sørge for ro og orden, siger rigspolitichefen.

Han har ikke noget overblik over, hvad der venter de kommende timer og dage.

- Det er svært at forudsige, hvor mange, der kommer i dag og de kommende dage, men vi er parat til at møde de udfordringer, der venter, siger Jens Henrik Højbjerg.

/ritzau/