¨

Politi får kritik for at kalde svindelsag "Grådighed"

Foto: TV ØST

Dommer i Københavns Byret lukker dørene i sag om 11 fængslede, der mistænkes for svindel for 500 millioner.

I en af de hidtil største sager om moms og skat beskyldes politiet for at styre offentlighedens opfattelse ved at kalde den "Operation Greed" - altså grådighed.

Det er en af forsvarerne for 11 varetægtsfængslede mænd, der onsdag formiddag lufter sin kritik i Københavns Byret.

- Det er meget betænkeligt, at man foruddiskonterer, hvad sagen drejer sig om, ved at døbe sagen på denne måde, siger advokat Michael Johan Jørgensen. 

Læs også Svindel for milliarder: Politiet ransagede adresse på Lolland

Alle nægter sig skyldige

Bemærkningen falder i forbindelse med en diskussion af, om der skal være lukkede døre ved et retsmøde, hvor senioranklager Pernille Søberg kræver fængslingen forlænget.

Forsvarerne fremhæver også, at pressen har bragt fotos af luksusbiler og guld, som politiet har beslaglagt. Sigtelserne drejer sig om moms- og skattesvig og om hæleri for op til næsten 500 millioner kroner.

Men dommer Marianne Lund Larsen afviser indsigelserne mod dørlukning. På nuværende stadie af sagen er det nødvendigt af hensyn til den fortsatte efterforskning, mener hun.

De 11 har siddet fængslet i 14 dage. De nægter sig alle skyldige.

Det er meget betænkeligt, at man foruddiskonterer, hvad sagen drejer sig om, ved at døbe sagen på denne måde

Michael Johan Jørgensen, advokat

Ransagning på Lolland

I retslokalet er der onsdag formiddag et mylder af fængselsbetjente med klirrende nøglebundter, politifolk, advokater, tolke og pårørende til de 11.

Efterforskere og familiemedlemmer snakker om praktiske ting. Hvordan får man besøg i fængslet? Kan en fætter få nøgler til en beslaglagt lejebil? Der går næsten en halv time, før alle har fundet en plads.

Under efterforskningen har politiet blandt andet andet brugt aflytning og skygning, og der er beslaglagt et omfattende materiale.

- Sagen består for 98 procents vedkommende af dokumenter, og de er sikret, siger en forsvarer, advokat Henrik Stagetorn, inden dørlukningen.

Ved en aktion 10. oktober ransagede politiet over 40 adresser i og omkring Købehavn, i Østjylland og på Lolland. Desuden har også tysk politi deltaget. 

Læs også Politiet anholder 18 mænd for svindel til 440 millioner

Flere end 32 ejendomme beslaglagt

Specialisterne i Bagmandspolitiet har hjulpet med at beslaglægge værdier.

- Flere end 32 ejendomme er blevet beslaglagt, siger politiinspektør Flemming Madsen fra specialgruppen Særlig Efterforskning Øst.

Dertil kommer cirka 12,5 millioner kroner i kontanter og som indestående på konti.

I forskellige selskaber inden for fragt og rengøring og andre områder skal staten være blevet snydt for moms, A-skat og AM-bidrag, hævdes det.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App