Planer om højhuse i Maribo mødt af proteststorm: - Idéen er absurd

Planerne om højhuse i Maribo bliver mødt af proteststorm, efter den første høringsperiode er afsluttet. Det viser en aktindsigt i høringssvarene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planerne om tre højhuse på et stort grønt areal centralt i Maribo er blevet mødt af en proteststorm. 

Politikerne var ellers ellevilde, da de sendte planer i høring for tre måneder siden. Men nu er der indsamlet flere end 500 underskrifter mod byggeriet af de op til 30 meter høje bygninger tæt ved det naturskønne søområde. 

Den indledende høringsperiode er netop afsluttet med godt 40 høringssvar. Langt de fleste vender sig i skarpe vendinger imod planerne.

- Jeg synes, at ideen er absurd. Det virker uigennemtænkt og desperat. Det er, som om der ikke er nogen planlægning.

Sådan lyder den kontante vurdering fra billedkunstneren Lone Minkkinen, der bor på Sdr. Boulvard lige over den store grund.

quote Der har været vrede og frustration

Lone Minkkinen, Maribo

Lone Minkkinen holder af sit kvarter. Faktisk var det ikke så meget gulstenshuset, men snarere naturen, roen og privatlivet i det attraktive villakvarter, der fik familien til at købe huset i Maribo. Men hun frygter det værste, hvis der bliver bygget tre højhuse lige over for hendes ejendom. De kommer nemlig tæt på.

- Jeg tror, at det nærmeste kommer til at ligge 100 meter væk. Det bliver som at få udsigt til en mur. Beboerne kan kigge direkte ned i vores have. Vores privatliv forsvinder. Hele grundlaget for, at vi flyttede hertil, forsvinder, fastslår Lone Minkkinen.

Lone Minkkinen frygter også, at højhusene vil få betydning for huspriserne i området.
Lone Minkkinen frygter også, at højhusene vil få betydning for huspriserne i området. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Vrede og frustration

Lone Minkkinen forudser også, at de tre højhuse vil få store konsekvenser for huspriserne i området.

- Det kan måske endda blive svært overhovedet at sælge, siger hun.

Lone Minkkinen er gået til modstand mod planer om byggeriet. Hun har samlet flere end 500 underskrifter. Hun har derfor talt med mange beboere i området.

- Der har været vrede og frustration. Mange har støttet mig. Jeg har også oplevet folk, der har været meget kede af det og faktisk også en, der græd, fortæller Lone Minkkinen.

GRAFIK: Det er på det store areal ved Maribo Sundhedscenter, at en lokal entreprenør vil bygge tre huse på henholdsvis 7, 8 og 9 etager. Det er dobbelt så højt som sundhedscenteret. Der skal være både ejer- og lejeboliger. På toppen er der planlagt tre penthouselejligheder med panoramaudsigt ud over det enestående landskab ved Maribosøerne.

 

Frygter, at kirken forsvinder

Også Museum Lolland-Falster, Danmarks Naturfredningsforening og den lokale bevaringsforening samt beboerforeningen er imod. Det fremgår af høringssvarene som TV2 ØST har fået aktindsigt i.

Sankt Birgitta Kloster, der ligger tæt den store grund, skriver blandt andet:

- Der er, som om man gennem dette højhus-projekt ikke har kendskab til Maribos historiske, kulturelle og religiøse rødder.

Det katolske sogn har sammen med Maribo Domsogn også gjort indsigelse mod højhusene.

- Vi synes ikke, at de passer ind i det naturskønne område, hvor kirken rejste sig og byen voksede op omkring kirken, fastslår Bodil Holm Lindsten, der er næstformand i Maribo Domsogns Menighedsråd.

Bodil Holm Lindsten er bekymret for, at kirken forsvinder som pejlemærke for byen.
Bodil Holm Lindsten er bekymret for, at kirken forsvinder som pejlemærke for byen. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Det højeste af højhusene vil blive næsten lige så højt som tårnet på Maribo Kirke, der strækker sig 32 meter op i himlen. Bodil Holm Lindsten er bekymret for, at kirken forsvinder som pejlemærke for byen.

- Domkirken er jo ligesom andre kirker et kulturhistorisk pejlemærke. Jeg vil helt klart mene, at tre højhuse, som vil overskygge kirken, ville blive et helt andet pejlemærke. De vil være det, der fanger blikket. Og kirken ville drukne i det perspektiv, vurderer Bodil Holm Lindsten.

Protesterne gør indtryk

Det er ikke for meget at sige, at planerne om højhusene har skabt en proteststorm. Og måske er politikerne ved at blive blæst omkuld.

De var ellers meget begejstrede tilbage i november, da byrådet i enighed besluttede at sende forslaget i høring.

- Der er attraktive ejerligheder, der er attraktive lejerlejligheder og som kirkebærret på toppen: Tre penthouselejligheder, sagde Tobias Dinesen (V) blandt andet.

quote Vi er overbevist om, at Maribo har behov for højhuse

Henrik Høegh (V), 1. viceborgmester

Men nu er Venstre kommet på helt andre tanker. Protesterne har gjort indtryk.

- Vi har lyttet til en række borgere, der bestemt ikke synes, at det er den rigtige placering til højhuse. Vi er overbevist om, at Maribo har behov for højhuse. De skal bare ikke ligge ved sundhedscentret, siger 1. viceborgmester Henrik Høegh (V).

Men byrådets suverænt største parti, Socialdemokratiet, er ikke helt parat droppe drømmen om højhuse:

- Nu kigger vi på de indsigelser, der er kommet. Og jeg har noteret mig, at der også er kommet en underskriftindsamling. Men der også tale om en unik grund, og jeg synes, at vi har en unik mulighed. Men om det skal være byggeri med syv, otte eller ni etager eller fire, fem eller seks, det må vi kigge på. Og skal vi selvfølgelig have et politisk flertal, siger Gert Mortensen (S), der er formand for Teknisk Udvalg.

Det er den lokale entreprenør Torben Skab, der sammen med Boligforeningen Lolland, står bag projektet. TV2 ØST har været i kontakt med Torben Skab. Han ønsker ikke at udtale sig om projektet i øjeblikket.